Nattskrik och trötthet

Det här uppvaknaden hela natten börjar slita på oss, jag har dessutom så svårt att somna om. Klara vaknar flera gånger per natt och gråter, hon verkar inte vara vaken. I bland somnar hon om ganska fort efter lite gung och klappar på ryggen. Men som i natt gråter hon hjärtskärande och lite i panik och måste tas upp innan hon lugnar sig. Hon verkar inte vara vaken då heller.

Även Alfred vaknar några gånger men han verkar nog snarare vakna av Klara. I bland i alla fall. Det spelar ingen roll om vi sover i samma rum som henne, nära osv. Hon "vaknar" ändå.

Hon har ju gjort så i flera månader, vissa nätter inget men oftast varje natt. De använder inte napp på natten.

En teori är att hon hostar, ibland när vi är uppe kan vi höra henne hosta och sen vaknar hon. Tid är bokad hos läkare men det var 2 mån väntetid.

Vad tror ni?

****
Dagarna är så långa men nu verkar vi *peppar, peppar* haft samma sömntider på dagarna. En gång på fm och en gång på em. Det verkar gör att de somnar lite lättare på kvällen. Men att få båda att somna själv på dagarna är rätt svårt och svettigt men vid bra väder funkar det ju bra att gå ut och gå med vagnen.

I går fm lyste solen så skönt och en rejäl promenad med grannen var trevligt, en mindre trevlig promenad på em i regnet gjordes oxå.

Klara krånglar även en del med maten och kräks upp all mat och minsta lilla hamnar fel eller hon börjar hosta. Inget trevligt alls medans Alfred sitter och gråter och är hungrig bredvid. Mat och sömn är det mest stressande när man är själv. Jag är så otroligt otillräcklig och slitsamt är ett bra ord vissa dagar.

Men barnen är oftast glada och nöjda men vissa dagar är det mkt gnäll och tårar utan man riktigt vet varför. Jag gissar ju tänder hela tiden men det kommer ju aldrig några tänder :-) Allt skylls på tänderna :-)

Vi får se vad denna dag ger oss, promenad blir det garanterat då städaren kommer sitt kortare pass. Skönt för det känns som vi gror igen här hemma.

Snart fyller tvillingarna 9 månader.

Kommentarer

  1. Kan det vara nattskräck Klara har?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte påläst men har fått för mig att man får det vid förskoleålder? Ska läsa på lite.

      Radera
  2. Vi har haft och har så med sonen också, han är ledsen, men verkar inte riktigt vaken. Det vi gör då är att väcka honom helt. Vi går upp med honom, byter blöja och bryter hela mönstret. Ingen idé att lägga tid på att försöka trösta när han ändå inte är riktigt vaken, utan bättre att få honom vaken så fort som möjligt, bryta av med exempelvis byta blöja, även om det inte behövs, och sedan lägga. Det har fungerat väldigt bra. Innan kunde vi försöka lugna honom under lång tid, men det funkade inte, så när vi kom på att vi kunde väcka honom rejält och bryta mönstret, då funkade det mycket bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland somnar hon om på 1 minut i bland som i natt 20 min. När fick er son det här? Oxå vid 6 mån?

      Radera
  3. Hej! Min lilla pojke har haft exakt sådana perioder, då han "vaknat" ofta hela nätterna, fast han aldrig riktigt vaknar, och gråter helt hjärtskärande och är kallsvettig i pannan. Det var någon vecka när han var 6,5 månad och har varit ca en vecka nu när han är 7,5, men verkar ha gått över igen. Han fick två tänder vid 7 månader, vet inte om de spelat in. Annars kan det vara separationsångest, har jag googlat mig fram till. Vi har uteslutit hunger, men magknip skulle det också kunna vara. Han somnar om när han får snutta på napp eller tutte (jag nattammar fortfarande). Det verkar i alla fall gå över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas det går över! De är ju ändå 9 mån nu.

      Radera
  4. Mina barn har också sovit så i perioder. Min yngsta som är två år hade en sån natt. Han skriker och är arg, förmodligen för nåt han drömt, och går inte riktigt att trösta eller väcka. Jag tror att det är någon form av nattskräck. Klara håller på att upptäcka världen och har massor av intryck att sortera. Vissa barn är nog känsligare för det än andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske det. Det är synd om henne. Stackars liten.

      Radera
  5. Som många andra skriver är nog Klaras nattvaknande att hon bearbetar dagarnas intryck drömmer och vaknar till av det.Jag har ju själv tvillingar nu 15 månader och ena flickan vaknar vissa nätter ett par ggr men efterhand att hon nu blivit lite större försöker jag låta henne finna tröst själv då hon tar tumme och bara talar lugnt till henne om att allt är ok fungerar bra numera.Tycker du ska försöka få bägge att sova en gång om dagen nu när de blivit så pass gamla.Mina sover alltid middag mellan kl 13-15 vaknar kl 7 lägger sig kl 20!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det är så vansinnigt trötta vid 10 på fm. Att hålla dem vakna går inte. De vaknar vid ca 6. På em är det samma trötthet kring 15 men är två gånger per dag för mkt? Vi har ju dragit ner sömnen från typ 20 ggr till 2 ;)

      Kram o tack för tips.

      Radera
    2. Låt dem sova så mycket de behöver. Vi fick hela tiden höra att vår tjej var för liten för att bara sova en gång per dag men vi provade och det visade sig fungera bättre än 2ggr/dag. Hon behöver mindre sömn, så är det bara. Alla barn är olika. Dina barn är inte alls "för gamla" för att sova 2ggr. Om de är trötta och behöver sova - låt dem sova! När de inte längre kan sova nattetid eller typ någon gång alls så är det nog dags att prova med 1 gång/dag men det kan vara månader efter 1-årsdagen det inträffar.
      Kram

      Radera
  6. Första åren kan man bara glömma att man ska få sova hela nätter. dottern började sova hela nätter runt 5 år. Varje natt kom hon in till oss och ville sova i vår säng. Kunde bli pigg mitt i natten. Mardrömmar osv. Lika bra att ställa sig en på en låååång period utan sömn. Min lille son är 17 månader och vaknar kl 06 sover sedan middag ute i vagn mellan 10-12 ibland också en stund mellan 14-15. Somnar vid 18;30 på kvällen. Har stort sömnbehov. Sover bättre om nätterna än dottern men vaknar varje natt och gråter, gnyr. Det hör till. Ang hosta. Barn kan hosta i flera månader. Läkaren sa till oss att hosta håller i sig så länge att barnet ofta får et nytt virus och då är det en ny hosta. Sonen har hostat sedan 8 månader. Dottern hostade från 8 månader till hon var 4 år. Ja med korta perioder utan hosta. Det ni går igenom går alla igenom. Fast ni har två och det är extra slitsamt. Att ha barn är ett heltidsjobb dygnet runt. Det är då inte det rosenröda man föreställer sig innan ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har inte räknat med annat heller. Men jag vill veta om det är nåt som felas med klara. Eller om det är så här.

      Nej, det är det verkligen inte! O slitsamt är det. Men oxå fantastiskt.

      Radera
  7. Vissa barn som kräks mycket kan ha "reflux" även på natten. Då läcker det magsaft tillbaka upp i strupen när de ligger ner. De vaknar av obehag och hostar av att det svider i halsen. Man kan prova att höja huvudänden på sängen lite med några böcker eller såna "puckar" man kan köpa. Även vid näppt näsa/förkylning är detta ett hett tips. Annars kan jag säga att vår son som varit oooootroligt aktiv alltid på dagarna har sovit sämst av dem alla. Våra lugnare barn har också sovit lugnt. På natten bearbetar barnen dagens alla intryck. Aktiva barn som upplever mer, har också mer att bearbeta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker oxå reflux. Eller kanske astma? Eller orolighet, hur ska man veta? Hon kräks o har sura uppstötningar även på dagarna.

      Radera
  8. Låter ju som reflux då Cecilia. Hoppas det går över!

    SvaraRadera
  9. Reflux tror jag inte det är. Det kännetecknas ju av kaskadkräkningar som sprutar flera meter. Däremot kan hon mkt väl ha förkyldningsastma. Det hade dottern. Svårt att komma till rätta med. Svårt att få disgnos. Hon hostade från 8 mån och vid 3 års ålder fick vi diagnosen. Hade då sökt mkt läkarvård i flera år. Dock är ju hjälpen man får inget att föredra. Inhalation i wortexmask. Medlet kan fräta sönder tänder och har andra biverkningar. Hjälper inte direkt heller. Mycket handlar om att bara stå ut. Något fel tror jag inte det är på klara. Tycker hon låter som var och varannan unge är. Jag sov med öronproppar i alla år ibland i ett annat rum. Man får hitta strategier för att genomleva det. Innan jag fick barn förväntade hag mig enbart lycka och glädje. Kunde aldrig i min vildaste fantasi fatta hur jobbigt det är och hur trött man blir. Fick en svår förstabsrnschock. Andra barnet däremot. Då visste man. Medans jag hela tiden längtade tills dottern skulle bli större klantar jag mig nu fast i småbarnstiden för sonen. Vill inte att han ska bli större. Tiden går så oerhört fort. Man tycker inte det när man är mitt i allt men plötsligt är ungarna stora och självständiga. Vill inte längre kramas och är egna människor med svar på tal. Så njut även om det inte lätt.

    SvaraRadera
  10. Herregud vilka stavfel :O klamrar mig fast...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering