Vecka 32 (31+0) Magbild

Dags för CTG och koll av leverprover och träffa läkare i dag. Hoppas verkligen mina gallsyror sjunkit, lite orolig känner jag mig dock.

Jag ska passa på att fråga om mitt icke kissande (svårt att kissa) och streptokockerna. Jag skulle vilja att hon kollade min tapp också, sen ska jag klaga på mitt sovande för nu har det varit bedrövligt. 1 stackars natt har jag lyckats sova bra av 100.

I morse var det dock katten Robbans fel att jag inte fick sova, han är helt fixerad vid babyskydden, han ska komma åt tyget och slicka på den. Helt borta är han när han sitter där, det måste smaka extra gott det där tyget?! Jag har vänt skyddet upp och ner, täckt det med saker och täcken men han hittar ändå in. Lilla monsterkisse.

Jag ska också fråga om de har hemsjukvård om det blir så att vi hamnar på neo.

****
Äntligen en ny vecka! Det är så stressande att veta att veckorna går så långsamt och min lever motarbetar mig, jag vill att tvillingarna ska må bra och stanna länge i magen. Dumma hepatos!

Jag tycker magen växt nåt så otroligt sista veckan, nu ser jag liksom inte en meter framför mig, det är bara en stor mage. Det är väl bra för det måste betyda att tvillingarna växer, men det är tungt att bära på. I går när jag var och storhandla får jag använda vagnen som rullator när jag vaggar runt i affären.

Nästa vecka är det UL så då får vi veta om de växt bra.

****
Appråpå nästa vecka så är bästa kompisens make väldigt förkyld och även hon är hängig. Det känns ju inget vidare, jag vet inte alls hur de gör med snitt/prematura tvillingar om jag skulle bli förkyld.

Så jag sa att vi får se hur det utvecklar sig så får vi besluta sen.

Morsan har jag faktiskt inte ringt till, mest för att jag inte orkar med henne. Hennes hysteriska babbel och vem som ska betala hennes resa och så vidare. Men jag måste väl, för att veta om hon kommer nästa helg eller inte.

****

Gravidkrämpor vecka 31:

-Hepatosen
-UVI
-Flåsar
-Otymlig


Från 1177.se

Gravid i vecka 32

Barnet
Fostret väger cirka 1,8 kilo och är runt 44 cm långt. Hos förstföderskor kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt. För omföderskor kan det dröja ända fram till vecka 37 innan barnet lägger sig med huvudet nedåt.

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet.

Mamma
Magen tar mycket plats och dina lungor, din urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Även under graviditeten kan man drabbas av vanliga åkommor som förkylning, feber och huvudvärk. Eftersom graviditeten innebär en något ökat belastning för kroppen kan man bli lite mer påverkad av exempelvis en förkylning. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt och låta kroppen kurera sig.

Om du får kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, smärta i övre delen av magen samt svullnar upp mycket ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kvinnor kan nämligen få havandeskapsförgiftning som kan ges dessa symtom.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Barnmorskan kan informera dig om var, när och hur.

Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du ansöka om graviditetspenning, som kan tas ut från och med nu. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

Pappa/partner
Trygghet blir viktigare när man väntar barn och det är vanligt att man som par ser över sin ekonomi och sina försäkringar. Hur är det med hem- och livförsäkring? Ska barnet försäkras? Sådant måste ni ta ställning till själva. Om ni inte är gifta kan det även vara klokt att redan nu kontakta familjerätten där ni bor för att få information om hur ni ska gå tillväga för att skriva på papper om faderskapet.

Prata redan nu om hur ni ska göra med föräldraledighet och uttag av föräldrapenning. Några vill ta ut ungefär lika, i andra familjer tar en part större delen. Motiven varierar. Ni har möjlighet att börja ta ut föräldrapenning redan från 60 dagar före förlossningen, men tänk på att om ni tar ut dagar före födseln så har ni färre dagar att ta ut efter. På Försäkringskassans hemsida kan ni planera och förbereda föräldraledigheten.







Kommentarer

  1. Heja dig och tvillingarna!

    Jag tycker att du ska fundera på för vems skull din mamma kommer på besök. Om det bara känns som en stress och en last för dig så tycker jag att du ska ställa in. Du är mamma åt dina barn i magen, inte åt din mamma och det viktigaste är att du mår så bra det går. Skyll på någon krämpa eller säg att läkare har beordrat dig att ta det lugnt (och att det därför ändå blir tråkigt för din mamma om hon kommer).

    Nu lät jag väldigt "gör si gör så", du gör förstås precis som du vill. Min åsikt av det du förmedlar är enligt ovan iaf ;)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, jag kan bara inte säga nej. Jag försöker tänka 3 dar av mitt liv.

      Åsså tänker jag mig alltid värsta scenariot när hon är här. Mina erfarenheter med henne gör inte saken bättre.

      Jag vet vad dumenar och håller med!

      Radera
  2. Håller med kommentaren ovan. Och om jag har förstått det rätt, så måste du betala biljetten för att hon skall komma, så betala inte. De pengarna kommer du att ha mycket mer nytta och glädje av om du spenderar dem på dina barn.

    Och inte behöver du hitta på någon ursäkt heller. "Jag vill inte" eller "Det passar inte nu" räcker gott och väl. Du är ju vuxen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi får betala allt för henne. Mat, biljetter, inträden osv.

      Jag vet att jag är vuxen, men att agera annorlunda är svårt. Skulle behövt lite mer kbt.

      Radera
  3. Kämpa på! Det är de sista veckorna magen växer som mest, och det blir så tungt, så försök att ta det så lugnt som möjligt. Storhandla låter som en lämpligare aktivitet för din man nu på slutet, och soffliggande framför tv:n en bättre för dig. :)
    Fjärilshuset förresten: inte heller superskönt som höggravid... Jag var i Frankrike tre månader innan min förlossning i 35 graders värme, och höll på att säcka ihop redan då, så jag rekommenderar inte fukt och hög värme...

    SvaraRadera
  4. Ja, det blir att skicka maken på stohandling nu. Kanske jag kan följa med som assistent? Det är så tråkigt att sitta hemma.

    Oj, är det så varmt? Fast man kanske inte är där så länge? Jag får springa igenom:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var på Fjärilshuset för första gången i våras, och jag tyckte det var som att få en blöt varm trasa över hela kroppen när jag klev in. Men det var nog lite svalare i hajavdelningen, har jag för mig. Och det är ju väldigt fint, så värt att prova kanske. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering