Vecka 21 (20+0)

Riktiga vecka 20! Hurra! Vi har gått riktiga halvvägs nu! Fantastiskt. I dag är det första gången jag får göra en ny etikett på vecka 21, jag tror jag gick med Isak till 20+4 alltså vecka 21 men jag skrev inget veckonummer sista veckan.

Och lika overkligt fortfarande trots jag är stort som ett hus och numera delägare i en barnvagn. Och om ni tror att man slutar toappersanalysera trots man är i vecka 21 så har ni fel :)

Magbild kommer i helgen, ska tjata på maken att få till ett bra kort denna gång. Alla andra lyckas med så bra kort jag fattar inte varför vi är så kassa på det?

I går var verkligen ingen bra graviddag, hela morgonen efter jag knåpat det lilla blogginlägget mådde jag SÅ konstigt. Sammandragningar, svimningskänslor och illamående. Det tog en timme innan jag lyckades ge mig i väg och handla.

Sen när jag väl kom hem var katten Robban ett riktigt pain in the ass! Pipig, elak mot de andra, skrikandes, argsint, busig..ja allt för att matte inte skulle få ha det lugnt och skönt, leka bära, leka, jaga och försöka ta reda på vad som är fel. Han blir verkligen solgalen och i går var han till salu för ett väldigt billigt pris. Han stressar mig mycket när han är dampig!

Till slut lyckades jag söva honom vid 16-tiden och då lyckades han somna och trilla ner från sängen och vems fel var det? mmm..just det. Mattes.

I dag är det molnigt och han skriker redan som en gasell. Tack gode gud att jag ska i väg till Barnmorskan snart!

Nåja.

Gravid vecka 20 samlade krämpor:

-Sendrag
-Svimning/illamående
-Svårt att ligga ner
-Sammandragningar
-Ont här och där i magen
-Har inte känt nån fosterrörelse alls :(

Observera att de är lite färre men ändock så otrevliga.

*****

Bultande hjärta. Ditt barns hjärtslag blir starkare och högre för var dag som går. ända fram tills för några veckor sedan behövde din barnmorska ett specialinstrument, en så kallad Doppler, för att kunna höra hjärtslagen. Nu är allt som behövs ett stetoskop.Barnets hjärtslag kan vara svåra att särskilja från dina egna. Lyssna efter en lite snabbare rytm - ett barns hjärtslag ligger på 120 till 160 slag per minut, nästan dubbelt så snabbt som dina egna. Många kvinnor tycker att det låter som galopperande hästar.

Vad händer i sömnen? Ditt barn sover och är vaken i olika cykler redan nu. Ultraljud har visat att foster till och med har sin favoritställning när de sover. Ditt barn kanske lägger hakan mot bröstet, knäpper sina händer under hakan eller lutar huvudet bakåt.

Vikt och längd. Din baby väger mellan 280 till 370 gram och är cirka 23 centimeter lång, precis som en banans längd och vikt.
Din ömma punkt. Ryggont, särskilt i den nedre delen av ryggen, är ganska vanligt under en graviditet. Det är inte så konstigt - din växande livmoder ändrar din tyngdpunkt och trycker den nedre delen av ryggen framåt. Detta sker samtidigt som hormonet relaxin lösgör varje led och ligament i din kropp, inklusive ligamenten som binder samman bäckenet med ryggraden. Denna foglossning är bra för förlossningen, det gör att bäckenet expanderar och anpassar sig till barnets huvud. Det kan dock innebära en ond rygg de närmsta månaderna.

Var rädd om din rygg. För att lindra ryggont kan du göra vissa justeringar i de dagliga rutinerna. Så fort du sitter ner, vare sig du tittar på TV eller arbetar, använd en fotpall för att få upp dina fötter en aning. Om du måste stå för att utföra en syssla, som till exempel att laga mat eller diska, ställ då en fot på en liten pall för att avlasta den nedre delen av ryggen. Om du har möjlighet, ta ett varmt (men inte hett) bad. Om du har ont i ryggen hela tiden, tala då med din barnmorska.

Så säger experterna. Frukt och grönsaker tillför viktiga
vitaminer och mineraler under graviditeten.


50,4% Whohoo!

Ett monster!!


Kommentarer

  1. Nu när jag ser att du har IPhone så kan jag tipsa om en app - CameraTimer! Jag använde den under hela min graviditet så att det skulle bli fina bilder på magen. :)

    SvaraRadera
  2. Ja, det här med katter... Jag trodde aldrig att jag skulle bli en sån som "vände" efter att jag fick barn. Vi har två katter varav den ena är en katt med särskilda behov. Efter att vår son föddes upplevde jag som att jag plötsligt blev tvåbarnsmamma. Och jag började irritera mig så fruktansvärt på katten. Katten tog så mycket energi från mig (upplevde jag det som) att jag på allvar började fundera på omplacering och i värsta fall avlivning. Jag blev så besviken på mig själv då jag aldrig trodde att jag skulle bli en sån som plötsligt vände från en kärleksfull kattmänniska till att se katter som ett störningsmoment. Nu tre år senare är båda katterna kvar men jag kan lova att när de försvinner så blir det inga nya :(
    /Dina

    SvaraRadera
  3. Tjoho, halvvägs! Finns nog ingen jag är så glad för fast jag inte känner. Och extra fantastiskt att det är tvillingar. Skönt att slippa tänka på syskonförsök etc "bara " för att man vill att ens barn ska få syskon tycker jag!

    Hoppas ni får en skön helg och att det går bra hos barnmorskan!

    Kram Sara

    SvaraRadera
  4. Hakar på namntipsen!
    Min farmor och farfar hette Vera och Hugo, har alltid tyckt att de namnen varit himla fina och passat så himla bra ihop! :)
    Annars vill jag tipsa om: Ebbe, Elliott, Vilmer, Birk, Henning, Arvid, Vide.
    Klara, Dahlia, Sigrid, Ester, Ellie.

    SvaraRadera
  5. Åh så härligt! Grattis till 20 veckor <3
    Även om det inte är troligt att du slipper besvär resterande tid så hoppas jag att de går att genomlida. Kan inte tänka mig hur det ska vara att bära på två stycken =) och samtidigt på en krävande Robban! Han får nog finna sig i att gå själv snart =)
    Önskar er en solig och mysig helg.

    Kramar från Lena och missarna

    SvaraRadera
  6. Halvvägs! Tjoho Grattis!!! Underbart - jag håller så med Sara. Finns ingen annan som jag unnar detta mer - är så j- kla glad. Massa kramar Nenne

    SvaraRadera
  7. Grattis!

    Tips. Hur många bilder tar han?

    Jag tar ca 20 st och det är alltid några som blir bra. Be honom leka med kameran. Höj den. Sänk den. Vinkla den.

    Jag har några gamla superovanliga namn. Men vi får reda på kön den 23e. Så återkommer ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering