Vecka 20 (19+0)

Halvvägs (nästan, appen säger 47,5%)! Det känns stort och väldigt häftigt! Tänk att efter alla dessa år är vi äntligen här!? Jag vågar fortfarande knappt tro det är sant. Jag känner fortfarande inte lillgumsan, men lillkillen killar mig fortfarande i skrevet..Inga buffar eller sparkar, bara killekill :)

Snart börjar vi närma oss dagen då Isak föddes, jag tror han kom i 20+4 om jag minns rätt. Älskade Isak, du saknas oss.

Dagen till ära ska jag åka i väg på KBT för att förhoppningsvis bli bättre i min Gad och sociala fobi. Jag tycker det är så lätt att hamna tillbaka till gamla tankesätt och hjulspår och att vända tankarna till annat är lättare sagt än gjort.

Men om vi ska gå tillbaka till lite graviditetskrämpor så har jag inte så många längre men de jag har är hemska. Hemska!

För i natt 01.30 vaknade jag återigen med hela luftrören, matstrupen, näsan och munnen full av magsaft/kräk. Jag vaknar hostandes i panik och gråter och hostar om vart annat. Efter vatten, novalucol, flytande galieve och många tårar och höjd huvudända lyckas jag ligga ner och somna om till slut, dock med spysmak i näsa och mun.

Ändå tog jag novalucol innan jag somnade. Så jag vet inte alls vad jag ska göra? Tänkte ta det med BM nästa vecka för att vakna sådär är nästan en nära döden upplevelse.

Så vecka 19 gravdidkrämpor är:

-Sendrag
-Halsbrännan från helv*te
-Sura uppstötningar från helv*te
-Astma och hosta
-Urdåligt flås, låter som värsta stalkaren när jag gör någonting
-Äter som en myra, svårt att få plats i magen
-Kalla drycker som Fanta, tranbär, lingondricka..Helt fixerad
-Denna vecka har nog inte magen växt så mkt, vilket jag är tacksam för
-Sammandragningar

Helgen framför oss är händelserik och spännande! Äntligen fredag :-)

****

Tänk att det står så olika på hur stora de är, i min app står det 225 gr, i gravid.se 350 gr..

Pampers.se

Förra veckan började Vernix, dvs fosterfett, täcka ditt barns hud. Den här veckan kommer barnet att vara helt täckt med den salvliknande substansen som skyddar den känsliga huden från fostervattnet.

Att uppfatta omgivningen. Ditt barn börjar på allvar uppfatta världen omkring sig, hur begränsad den än må vara. Hjärnan har jobbat på högvarv för att utveckla nervcentra avsedda för sinnena. Dessa börjar nu vakna till liv. Ditt barn reagerar alltmer på förändringarna i världen utanför, dina aktiviteter, ljud i omgivningen och till och med smaken på fostervattnet.

Lyssna till hickan. Du har antagligen känt din bebis fara runt och sparka inne i din mage. Det är möjligt att du också känner ett rytmiskt stötande. Nej, barnet klappar inte takten till musiken, däremot har det fått hicka . De flesta bebisar får hicka i livmodern, förmodligen på grund av spasmer som kommer från den outvecklade diafragman. Du varken kan eller behöver göra någonting för att stoppa hickan som inte är skadlig för barnet vare sig före eller efter födseln.

Nu växer håret. För flera veckor sedan bestämdes utseendet på ditt barns huvudhår. Nu går barnet vidare till nästa fas då håret börjar växa på riktigt. Då handlar det inte längre om lanugohår utan om riktigt hår. Det handlar dock inte om någon yvig man, och det mesta av detta hår kommer att falla av två veckor efter födseln. Ditt barn kommer sedan att gradvis att få permanent hår som förmodligen kommer att vara ljusare i färgen än det hår det föddes med.

Det händer också andra saker. Benen i innerörat är nu färdigutvecklade och näsan har börjat ta sin specifika form.

Vikt och längd. Ditt barn väger nu omkring 210 till 255 gram och mäter ungefär 22 centimeter och skulle få plats i dina kupade händer.

Halva vägen. Gratulerar – du har gått igenom halva din graviditet! Du har kommit långt på fyra och en halv månad. Din livmoder är nu tre gånger så hög som den var ursprungligen. När din barnmorska på mödravårdcentralen mäter den kommer han eller hon antagligen att notera att livmoderns högsta punkt nu ligger i höjd med naveln. Från och med nu kommer din livmoder att växa ungefär en centimeter i veckan fram tills du föder.

Kommentarer

  1. Prova Omeprazol (Losec) mot halsbrännan! Man tar bara en tablett om dagen och funkar såååå bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska jag fråga nästa vecka, tack för tips.

      Kram

      Radera
    2. Losec är receptfritt, tack gode gud för den medicinen! Jag hade fått sova ståendes annars utan den. Vad tiden går fort, snart halvvägs, jag är så glad för din skull!

      Radera
  2. Halvvägs! Grattis. Tack för att du delar med dig av eran resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ;) och tack för att du följet mig!

      Radera
  3. Omeprazol funkade jättebra på mig. Du kan få det på recept av läkaren på bvc. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska jag fråga om det nästa vecka!

      Kram

      Radera
  4. Det låter som att bebisarna trycker på magsäcken och att du får uppstötningar (kräks utan kräkreflex så att säga). Jag tänker mig att det då kanske är bättre att sova med huvudet högt redan från början så vätskan har svårare att rinna upp i näsa o svalg. Låter i alla fall helt vedervärdigt. Hoppas att BM har hjälp att erbjuda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Det är lilltjejen som parkerat vid magsäcken. Ytterst taskigt :/

      Jag har en elektrisk säng så huvudändan är redan höjd.

      Hoppas oxå bm kan hjälpa mig.

      Radera
  5. Rekommenderar också omeprazol! Började allt för sent för jag försökte stå ut in i det sista men oj vilken lättnad! Kanske vara försiktig med sura drycker också?
    Du är sååå stark! Tack för att vi får följa dig!

    SvaraRadera
  6. Det är receptfritt! (omeprazol)

    SvaraRadera
  7. Vaknade också med kräk i munnen varje natt tills jag började med omeprazol, alla problem försvann med en gång. Novalucol gör ingen skillnad för mig. Kram

    SvaraRadera
  8. Jag hade samma problem n3-4 jag var gravid. Det enda som hjälpte var att inte äta på ett par tim innan jag sov. I slutet var drt närmre 3-4 tim som gällde.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Oj, redan! Vad fort det gått!
    Grattis till halvtid!

    SvaraRadera
  10. Se till att få Omeprezolen på recept det är MYCKET billigare men sluta inte kombinera både Gallieve och Omeprezolen jag fick tom ta Omeprezolen morgon och kväll av SPEC MVC läkaren få jag väntade tvillingflickorna i fjol!

    SvaraRadera
  11. När jag kommer in i längre perioder med mycket magsyra uppåt (har ett bråck som gärna busar till det ibland) så får jag hosta och astma from hell. Det är magsyran som retar luftrören nattetid. Funderar på om det möjligen kan vara samma sak för dig. Beskrivningen låter iaf väldigt lik. Dubbel dos av oneprazol och litervis (det känns åtminstone så...) med flytande Gaviscone är räddningen för min mage och stackars luftrören får Symbicort-spray och nån avsvällande tablett son jag glömt namnet på. Tyvärr är effekten av astmasprayet kortvarig men åtminstone skön när den varar. Mitt brukar lägga sig efter en vecka eller två men det är ju onekligen lite knepigare vid graviditet. Jag har tyvärr inga bra råd att komma med utöver de som du redan har fått av andra läsare, möjligen att undvika att äta och dricka något sista timmarna innan läggdags.

    Underbart förresten att det snart är dags för halvtid i graviditeten, jag är otroligt glad för din skull att allt verkar vara bra med de två underverken i magen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering