Vecka 15 (14+4)

Det är någon robot som spammar mig med 50 kommentarer om dagen, de flesta hamnar i skräp men det kommer ändå mail och de som inte hamnar i skräp måste tas om hand.

Så jag sätter på ordverifieringen så kanske den ger sig efter ett tag. Ni får stå ut med att knåpa några extra ord och siffror när ni kommenterar..

****
I går hade jag faktiskt lite högt blodtryck, jag ska ta i dag igen och se vad det säger, detta är ju första gången på flera dagar tester så det kan ju lika gärna vara en slump.

 Jag hade nämligen huvudvärk hela dagen i går och om det nu har ett samband så.. Snart ska jag ju till MVC så då ska jag ta upp det och alla andra krämpor som tänkas kan.

****
I övrigt så är det ganska tungt och jobba, jag är rätt trött, humöret är inte att leka med och jag känner mig lite bortkopplad från omvärlden.

Jag är så tacksam att jag kan jobba 75%, jag skulle aldrig orka jobba heltid. Däremot har jag inte hört ett ljud från FK, jag vet inte om det är bra eller dåligt.

Jag har försökt att läsa på om Föräldrapenning och tvillingar. Jag anser mig vara en ganska intelligent person men jag förstår inte. Nu är det ju några månader kvar, men jag vill gärna förstå.

Så om någon kan hjälpa mig att reda ut saker och ting på ett pedagogiskt och enkelt sätt? Vi har tänkt att vi ska vara hemma i alla fall 2-3 månader tillsammans i början. Sen hoppas jag maken inte går upp i heltid, men det väljer han själv.

Jag vill vara hemma så länge som möjligt, jag tror maken kanske vill vara hemma en sväng i slutet.

-Så hur många dagar i veckan ska man ta ut FP utan att bli ruinerad? om man ska tänka smart.
-Hur fattig blir man?
-Hur länge får vi vara hemma?
-Vad händer om barnen föds för tidigt?
-Om jag blir sjukskriven från v 25, ska jag ändå ta ut graviditetspenning sen?
-Får maken vara hemma 20 dagar först och sen är det Fp?
-Hur blir det med semester? Kan man varva?


Det var nog det..Tror jag.

Vi får nog ta det en sväng till när det närmar sig. Men ändå..Det är nåt jag funderar på.Kommentarer

 1. Odenplan som du skrev om på FM lät lockande. För vul. Är det lätt att ta sig dit? Jag är så nojjig på stan. :/
  Har du en exakt adress? Är det långa väntetider?
  Så läskigt det här, ska man vågar tro att det funkar denna gång. Du ligger exakt på den 10v före mig :)
  Kram annette (fru84)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättelätt! Ta bara tåget till centralen och sen tunnelbana till odenplan. Du ser huset när du kommer upp från tunnelbanan

   Vi har betalat privat 2 ggr, jag tror det kostar 300 kr. Nu har vi remiss genom vår MVC.

   Jag fick tid direkt!

   Radera
 2. Vi ska varva med semester för att få vara lediga tillsammans längre tid. Tips är att ha kvar semesterdagar till typ julhelgen, då "kostar" en ledighet bara några få semesterdagar men många föräldradagar (eftersom att det inte är skillnad på röda dagar). Det är förstås inte livsnödvändigt - bara finlir om det är möjligt ;)

  Vi hittade en sida som räknade ut hur mycket vi får ut på de antalet dagar vi fyllde i (typ 5 föräldradagar /v = hur mycket pengar och hur lång tid kan jag vara ledig då). Googla så hittar du säkert sidan!

  Det är mycket hit och dit men ändå ganska öppet system tror jag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Om barnen föds för tidigt om måste vara på neo får ni papper på att ni har rätt till TFP (vab) båda två. Det jag man rätt till. Så länge något av barnen är inskriven på avdelningen behöver man inte slösa sin föräldradagar.

  Om du har rätt till graviditetspennkng så sök det. Då blir du sjukskriven fram till gp tar vid. GP bedöms och beviljas i förhand och inte som sjukpenning i efterhand. Jag tyckte det var skönt att veta att det var klart. Nu tror jag visserligen inte att du har svårt att få igen en sjukskrivning men min var lite mera diffus så jag tyckte det var skönt att ha gp klart.

  SvaraRadera
 4. 480 + 480 får ni betalda dagar. Av dem är det 90+90 lägstanivådagar som bara ger 180 kr/dag. 390+390 är på sjukpenningsnivå, alltså 80 % av lönen, men eftersom det finns ett tak så får man som mest ut 944 kr/dag före skatt. Det innebär att man får föräldrapenning maximalt som om månadslönen var 27750 kr, allt utöver det gör ingen skillnad på FP. Även vid VAB får man ut max ett takbelopp, så tiden på neonatal, om det behövs, innebär också en inkomstsänkning.

  Skaffa en gravidförsäkring, inte en gratis, utan betala för den. En bra ger ersättning för tex kejsarsnitt, dagar på neo osv. Man behöver de pengarna för det är inte billigt att leva ur kappsäck på sjukhus. Jag hade Trygghansa och fick ca 10000 kr i ersättning. Och de gick åt, P-avgifter, restaurangmat, inkomstbortfall, sjukhuskostnad åt upp det. Väl värt pengarna alltså!

  Ska dela upp detta, det blir svårläst annars.

  /Dustpuppy

  SvaraRadera
  Svar
  1. För tvillingar får man 480 + 180 dagar, inte 480 + 480!!
   Med vänlig hälsning, Maria

   Radera
  2. Oj vad klantigt klantigt jag läste på FKs webb, du har helt rätt! Det är bara pappadagarna som är dubbla, inte hela FP.

   /Dustpuppy

   Radera
 5. Första året får ni vara hemma helt utan FP om ni vill, ert SGI är skyddat och arbetsgivaren kan i princip inte neka till föräldraledigheten.

  Efter första året måste ni skydda SGI, annars kan den nollas vilket innebär att ni inte får någon sjukpenning om ni blir sjuka. Man skyddar SGI genom att ta ut FP, studera och/eller arbeta så att man täcker upp för det man brukar jobba, tex 5 dagar i veckan. Man kan alltså blanda FP, jobb och studier.
  Arbetsgivaren kan fortfarande inte neka till ledigheten.

  Vid 18 månader kan arbetsgivaren neka till ledighet om man inte tar ut FP.

  / Dustpuppy


  SvaraRadera
 6. Ja, Fp är en jäkla soppa! Jag har också försökt reda ut ett och två, men blir bara knäpp.
  Har du tecknat en gravidförsäkring? Några av dem täcker sjukhusvistelse vilket kan vara bra om barnen kommer lite tidigt.
  Så långe barnen är på sjukhus tar man inte av FP, utan då får man en särskild peng som inte naggar på dagarna.

  SvaraRadera
 7. Kolla upp om föräldralön ingår i era kollektivavtal och villkoren för att få det, det är ganska vanligt att arbetsgivaren skjuter till 10 % av lönen under en period i början.

  Spara så många FP dagar under första året, det är bara då nan kan göra det med bibehållet SGI. Det går åt mindre pengar än vad man tror och köper man second hand och passar på när det är rea så lever man rätt bra i alla fall. Vi är hemma 2 år och delar det 50/50. Vårt inkomstbortfall är i långa perioder minst 50 %. Räkna på vad ni har för fasta kostnader och kolla om ni kan dra ned på dem under en period, säg tex upp tidningsprenumerationer under 1-2 år. Ni kommer antagligen inte hinna läsa dem och det gör tusenlappar på ett år.

  Glöm inte jämställdhetsbonusen, om ni lyckas ta ut ungefär 50/50 så får ni in 13000 kr extra.

  Blöjhink är svindyrt, vanlig soppåse är bättre eftersom kissblöjor inte luktar och bajsblöjor bär man ut direkt ändå.

  Använd Excel för att få koll på inkomster och utgifter över tid. T ex föräldralön tar slut efter ett tag, och jämställdhetsbonus får man inte i början.

  Graviditetspenning tror jag man får bara om arbetet är olämpligt. Tvillinggravida brukar bli sjukskrivna även om arbetet är ofarligt, så jag tror att det är sjukskrivning som gäller för dig. Maila och fråga FK, de svarar hyfsat snabbt.

  /Dustpuppy

  SvaraRadera
 8. Man kan varva med semester, men många kollektivavtal tillåter bara 3 perioder med föräldraledighet/år, sen kan arbetsgivaren säga nej.

  Maken kan ta 10+10 pappadagar och sedan ta ut FP för ena barnet, och du för andra. Ni måste dock inte ta ut FP, ni kan vara föräldralediga utan pengar också. Maken kan redan nu anmäla att han ska ta ut pappadagar, det sparar tid när han sedan ansöker om ersättning för dem. Du måste dock först skicka in moderskapsintyget (fråga din BM om det).

  E-legitimation och FKs Mina sidor fixar man det mesta med. Moderskapsintyget måste dock in först.

  Om barnen föds för tidigt och ligger på sjukhus, så skriver läkaren ett intyg att båda föräldrarna krävs för barnens vård. Då har ni rätt att ta tillfällig FP, alltså VAB samtidigt I vanliga fall får bara en VABba åt gången. De vanliga FP-dagarna används inte till VAB.

  Nej, nu är det dags att fundera på lunch. Har suttit i lä efter barnvagnspromenad, kotten somnade, men nu gick solen i moln och det blev kallt. Gör ett Excelark med pengar in/ut över tid, använd FKs kalkylatorer och gör även ett tidsschema över vad ni behöver göra när (moderskapsintyg, anmäla pappadagar, anmäla föräldraledighet, köpa saker, ***, barnen föds, teckna barnförsäkring, ansök om pappadagar och FP osv)

  /Dustpuppy

  SvaraRadera
 9. Visst ska man få ut mer än 27000 efter skatt? Jag tjänar mer än 27000 men får inte ut så mycket och jag har inte nått maxbeloppet i dagersättning ännu...
  -Jenny-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, det verkar vara 37000 kr/mån som är brytpunkten. Jag läste slarvigt från mobilen och läste i fel kolumn, bläh, måste sluta med slarvläsandet! Eller sluta surfa från mobilen, det blir bara jobbigt och fel...

   /Dustpuppy

   Radera
 10. Hej!

  Jag jobbar med uppsökande kundtjänst för AFA Försäkring och såg att du skriver att du kommer vara föräldraledig.

  Du kan ha rätt till ersättning från oss under föräldraledigheten om du är privatanställd arbetare på en arbetsplats som har kollektivavtal (och 90% av alla anställda i Sverige täcks av kollektivavtal).

  Här kan du läsa mer om vår föräldraförsäkring: http://www.afaforsakring.se/Forsakringar/Forsakring-vid-foraldraledighet-och-graviditet/

  Ring oss på 0771-88 00 99 mellan 8-17 på vardagar så kan vi hjälpa dig vidare.
  Du kan även kontakta oss via Facebook - https://www.facebook.com/afaforsakring

  Vill du veta mer om uppsökande kundtjänst och hur vi hittade dig kan du läsa det här:
  www.afaforsakring.se/uppsokande_kundtjanst

  Vänliga hälsningar
  Sofia
  AFA Försäkring

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vidrig helg :(

Incidenter på dagis

Viktiga händelser och mindre kärlek