Vecka 13 (12+0)

Riktiga vecka 12! Whooo! Vad härligt! Dessutom på alla hjärtans dag och allt.

Snart ska jag åka och lämna blodprover för sköldkörteln, jag har sovit så illa i natt så jag är mer död eller levande. Men så snart jag pallrat mig upp ur soffan så...Även i dag tänkte jag åka till sjukhuset som ligger en bit bort. De klarade det sist så det är lika bra att inte chansa.

Byxorna från Boob satt väldigt bra, mjuka och sköna om än lite stora. De kommer jag definitivt bo i, skönt att hitta ett par bra byxor. Jag hittade dem på jollyroom.se som har ett ganska bra utbud. Magen börjar bli rejält stor och i går sa en kollega -"herregud, hur ska det här sluta?"

Dags för en magbild igen tror jag, så ni får se den enorma magen. Det känns ju mer som jag svalt en badboll än bebisar. Men i alla fall.

Veckans gravidkrämpor var följande (oavsett om det är graviditeten eller inte)

-nysig som bara den
-större mage
-trög mage
-mkt luft som vill ut olämpliga situationer
-Trött
-Ryggont
-mkt drömmar
-Hunger

****
 Från vårdguiden.se (väldigt tråkigt att det inte finns nåt om tvillingar)

Gravid i vecka 13

Andra delen av graviditeten

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar andra delen av graviditeten, trimester två!

Barnet

Fostret har fått lite mer vatten kring sig och kan röra sig mer obehindrat. Det är ungefär sex centimeter långt och väger cirka 60 gram. Ögonen sitter fortfarande brett isär och öronen sitter långt ner.
Skelettet har hittills varit mjukt, men håller på att bli hårt. Om mamman skulle röntgas nu skulle fostrets skelett också synas.
Hjärtat har slagit i många veckor. Under den tid som barnet ligger i magen har det en särskilt anpassad blodcirkulation. Hjärtat pumpar runt blodet, men det passerar i stort sett inte lungorna. Eftersom fostret inte behöver använda lungorna ännu tar blodet en genväg genom hjärtat. För att möjliggöra detta finns ett hål mellan hjärtats två förmak. När barnet föds och tar sitt första andetag trycks hålet samman.
Risken för missfall minskar betydligt nu. Få missbildningar tillkommer efter den här veckan.

Mamma

De flesta gravida mår inte längre illa men tyvärr fortsätter en del att må illa flera veckor till.
Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker. Det påverkar fostret under hela graviditeten. Avstå från droger, tobak och alkohol – kom ihåg att det inte finns några "säkra nivåer".
Du kan märka hur livmodern börjar växa i en jämn takt. Magen börjar rundas lite, din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.

Pappa/partner

Det underlättar för din partner om ni båda tänker över er livsföring. Det kan bli svårt för henne att välja en näringsriktig kost om du väljer fet och näringsfattig mat. Men som allt annat i livet är det en balans. Ni ska ju må bra också och gör ni det genom att någon gång då och då äta mindre hälsosam mat så gör det! Vi har en utbredd alkoholkultur och alkohol är en naturlig del i mångas umgänge. Det kan vara svårt att tacka nej. Som gravid har din partner en anledning att tacka nej. Men hur gör du?


Kommentarer

  1. Så härligt. Andra trimestern. Men var är magbilden då? Vi vill se. kram Kvickan

    SvaraRadera
  2. Gärna en magbild! Knapra råa morötter det är ganska bra mot trög mage.

    SvaraRadera
  3. På vissa veckor kommer det lite info om tvillingar även på vårdguiden har jag för mig..
    Kram och grattis till 12 fulla veckor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag inte sett, ska kika!

      Tack o kram!

      Radera
  4. Ja, akta dig förr boobs mammabyxor! De är så sköna att mina sitter på ännu över 1 år efter förlossningen... Farligt, farligt... Kommer aldrig att komma i mina vanliga byxor igen. :(

    Magbild! Magbild! Magbild!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha:-)

      Den kommer, jag kan inte ta kort själv..Måste vänta på maken

      Radera
  5. Grattis till 12 avklarade veckor! Så härligt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering