Funderingar

Nu vabbar ju vi båda eftersom vi fortfarande är inskrivna på Neo. Vi har anmält till FK om tillfällig föräldrapenning, skickat in intyg från avdelningen. Men när och hur får vi pengar? Är det först när vi ansöker och friskanmäler?

Sen ska jag ansöka om gravidförsäkringen, håll tummarna att vi får pengar. Men det kan vi göra först när vi är utskrivna, då ska vi även ansöka om barnförsäkring.

En annan fundering är det här med kläder, jag har tempat ca 1 ggn om dagen (neo säger att de ska ligga mellan 36,8-37,2) , kollat pannor och nackar men de verkar inte kalla och inte varma eller svettiga. Kanske Klara är lite kall? Men när vet jag om de ska ha en body på sig? När vet jag om de fryser?

Grannen är nämligen övertygad om att de måste ha kläder på sig. Jag vet att de kan ha svårt att hålla värmen eftersom de är prematur, men de får inte bli för varma heller.

Klara fick en luftig (läs för stor) body på sig i dag och Alfred med, men han kändes varm efter ett tag så den åkte av.

****
Nu har vi ökat på maten (massor tycker jag :) enligt schema från hemsjukvården, för det verkar som de är hungriga. Och i natt har faktiskt Klara inte skrikit efter maten en enda gång! Inte en ENDA! Magdroppar, mat eller vad det nu kan vara så funkar det.

Hon är ju väldigt flaxig också (prematurer är det) så jag kom på i går att på Neo hade de ju en sorts sovtoffla man lindade runt barnen, så jag lindade filten lite mer om henne i går...Kanske det också var bra.

Natten har varit upphackad, vi har låtit dem styrt själva men satt klockan på 3,5 timme så det inte gått för lång tid. I bland har de vaknat efter 2,5 ibland efter 3,15. Men det har funkat ok, lite läskigt när vi inte har klockan att följa på samma sätt. Vi är ju liksom drillade från neo med de tiderna, och släppa det känns ju som vilda västern. Men vi försöker vara modiga :-)

Nu är maken på g till Neo för hemsjukvården glömde specialmaten till dem. Klantigt.. och tänk vad svårt det är att blanda till den maten. Man ska räkna till sex mått och efter 4 minns man inte vilket nummer man var på. Läskigt!
****
Tack Karin för de fina kläderna och tack Viktoria för flaskorna!

Nu har jag beställt 40 olika flaskor till Klara så ska vi pröva oss fram, hon tränar ju fortfarande och snart hoppas vi att slippa sonden. Är det nån som har tips på små bra termosar vi kan ha i skötväskan med kallt och varmt vatten?

Jag beställde en från Jollyroom, men det var ju inte ens en termos utan nån sorts värmeflaska med napp. Men suck. Min hjärna.

Mys med Robban och Klara

Alfred får prova babysittern medans jag bäddar rent deras säng. Han sov sig dock genom testet.





Kommentarer

  1. Hej!

    Trygghansa betalade ut ersättning för kejsarsnitt även om min son fortfarande var inskriven. Kolla om du redan nu kan få pengar för din vård.

    Vi ansökte om VAB lite löpande, så ja, ni måste ansöka om pengar, men ni behöver inte vänta tills de är utskrivna. Jag tror det tog runt en månad från ansökan till första utbetalning, minns inte riktigt. Ifall barnen är inskrivna länge hinner man ju gå i konkurs om man inte får pengar, så ansök om en första utbetalning redan nu.

    Värme/kyla: känns nacken lagom är allt bra. Magen kan man också känna på, men händer och panna kan luras. Nu på sommaren är risken större att de blir för varma med kläder på sig. Spädbarn vill ofta sova trångt som i livmodern, så en filt som man virar som en korv runt barnet, typ som ett babynest är också bra (om man inte har babynest).

    /Dustpuppy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gode gud så hemskt det var att fylla i VAB. Hoppas det blev rätt nu då..

      Tack för att du skrev, nu fick vi äntligen ändan ur :-)

      Kram

      Radera
  2. Fick lära mig av BVC att om de i drack ur hela flaskan m ersättning skulle jag blanda en liten portion till å erbjuda samt blanda större portion nästa gång. Kan det fungera även för er. De växer ju å behöver ju mer å mer mat ;). / Uppsalamamman

    SvaraRadera
  3. Mina killar är ju födda i vecka 37, den 1/7 förra året. När de var 2 veckor så var det flera veckor med över 30 grader varmt. Jag klädde de då i kortärmade body's och de hade bara små bommullsfiltar över sig. Eller så hade jag mjuka lakan som jag "lindade" in i som ett babynest. Det funkade jätte bra. Nacken är ett perfekt ställe att kolla hur varma de är. Om de ligger i vagnen så kan man använda en badtermometer nere i vagnen, så ser du hur varmt det är under filtar, täcken och lite allt möjligt nede i vagnen. När man matar så är det bra att det blir mat till övers. Jag såg alltid till att blanda (mina fick mm+mme blandat efter jag pumpade) så att det blev till över. Åt de upp, så gjorde jag lite mer nästa gång. Jag lastade ned en App till telefonen som heter BABY CONNECT här kan du logga, mat hur mycket och när, avföring, vikt, längd, ev. feber, första tand, steg, när de badar, om du pumpar, annan mat de får, läkar tider och gud vet!!!! Jag loggar fortfarande sjukdom, längd, vikt, og nya saker de gör, när de sover m.m.. Jättebra att ha!!!! Då slipper du ha allt i huvudet.
    Så mysigt att se Alfred i babysittern, blir ju alldeles knäsvag!!!!!
    Stor kram
    Ahm 66

    SvaraRadera
    Svar
    1. Babyconect har jag. Den är superbra :-)

      Radera
    2. Men om de äter för lite då?

      Såklart babysitten är fin, den är ju din :-)

      Radera
  4. Termos av märket Thermos är suverän :-) vi hade med ljummet vatten (kokat och svalnat) och blandade direkt med pulver, supersmidigt. Dock vet jag inte om det är tillräckligt "kliniskt" för prematurer? Och köp en vällingdosa! Där måttar ni upp pulver i förväg och bara blandar när det är dags (vilket ibland är stressigt). Bambino har en superbra med tre fack :-)

    SvaraRadera
  5. Min dotter har alltid varit en kamin, hon svettas väldigt mkt! Hon har fungerat så att hon säger till när det är kallt, men att man ska vara uppmärksam när det är varmt. Vi använde ett örngott som täcke. En tunn kortärmad body. Vatten i massor. Hon ville amma extra mkt när det var som varmast. Nån sa till mig att klä barnet så som du klär dig själv. Du och bebben upplever ju samma temperatur.

    SvaraRadera
  6. Jag har en liten och smidig thermos från ica. Rymmer 0.25 liter tror jag. Passar perfekt i skötväskan! Angående räknandet av mått, skaffa en doserare? Som ni fyller på med rätt antal skopor hela tiden så det finns färdigdoserat. Då slipper ni stå och räkna mitt i natten.
    Det är inte bara prematurer som har svårt att reglera värmen. Alla spädbarn har det. Och även senare också för vissa. Min 4 månaders blir fortfarande väldigt lätt varm och sover oftast i blöja och t-shirt med en tunn filt ellet påslakan. Gå efter nacke. De andra kroppsdelarna kan luras lätt.
    Angående kräkningar du skrev om i ett annat inlägg, min bebis är en kräkbebis och spyr fortfarande massor varje dag. Det spelar ingen roll om det är precis efter maten eller om det gått flera timmar, han kräks ändå. Och upp i vikt går han också hehe. Så det är inget att va orolig för.

    SvaraRadera
  7. Tack för all er input, vad vore jag utan er?

    Vi har en doserare, men inte plockat fram den. Men nu ska den fram!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering