Vecka 30 (29+4)

Men vilken dag det var i går, jag tror jag var på varenda sjukhus som finns i Sthlm. Men vi tar det från början.

På förmiddagen hade jag tid hos vårdcentralen där jag fick träffa samma underbara läkare som jag gjorde med astman. Mitt urinprov visade bland annat höga värden på röda och vita blodkroppar samt ketoner. Ketoner får man om man svälter, så hon frågade hur jag åt egentligen. Jag äter ju bra men jag tror tvillingarna tar allt jag lyckas få ner.

Jag fick selexid utskrivet och mitt prov skickas på odling. Sen åkte jag hem och vilade (efter en jättestor god smoothie gjord på bär från Waynes) lagade mat till oss och så ringde de från förlossningen.

De berättade att jag hade höga gallsyror, dvs hetpatos, mitt gallsyrevärde låg på 42 och man ska ha mindre än 10. Över 40 räknas som risk. Jag fick först ligga i CTG för att kolla om bebisarna mådde bra och inte var stressade, (man ligger så fruktansvärt obekvämt och så vågar man knappt röra sig) och sen fick vi vänta på läkaren.

Det tog tid att få träffa den ordinarie så då fick vi träffa en urtrevlig överläkare i stället som berättade att man ska ha stenkoll nu, med CTG, blodprover och mediciner. Minsta lilla tecken att allt inte är som det ska så plockas bebisarna ut direkt.

Hittat på google:
Risker:

*Fosterdöd. En rapport med mer än 1000 fall av hepatos visade att dödföddhet/komplikationer vid förlossningen var 10%, nästan alla dessa fall av dödföddhet inträffade runt v. 36. Har man över 70 mmol/l i gallsyra ökar risken för dödföddhet, över 100mmol/l är det riktigt farligt. 
*Syrgasbrist (drabbar 22-33%) hos barnet under förlossningen, idag är riskerna små då det finns så bra behandling men det gör att behovet av kejsarsnitt ökar.
*Ökad risk att få havandeskapsförgiftning/högt blodtryck, då är det vanligt med akutsnitt -dock är denna åkomma ovanligt. Ha koll på blodtryck, svullnad samt urinprover.
*Prematurfödsel (60% risk)
*Ökad risk att blöda mer efter förlossningen, det beror på att galla krävs för att absorbera K-vitamin som hjälper blodet koagulera. 

Gränsen för att värdena ska vara förhöjda (gäller gravida):
P-Alat (levervärde) <0,8 mikrokat/l
P-Asat (levervärde)<0,8 mikrokat/l
S-gallsyror < 10, 0 mikromol/L ( I Finland är normalvärdet 6)

Har man gallsyra över 40,0 mikrolat/l ökar risken för prematurfödsel (19-60%), syrebrist hos barnet (22-33%) och dödfödd (1-2%). Man har täta kontroller via förlossningen eller specialist MVC. Medicin sätts in, blir inte tillståndet bättre tidigarelägger man förlossningen, oftast 2-4 veckor innan beräknad förlossning. Värdena får inte överstiga 80-100 mikrolat/l.

På kontrollerna får man kolla ctg för att se hur barnet mår, ultraljud för att se hur barnet växer och blodprov samt ev. flöde till navelsträngen. Det är viktigt att värdena inte ökar. Inläggning kan vara aktuell för dagliga kontroller. 


Texten stämmer bra med vad hon berättade, de ville även kolla hepatit så sköterskan skulle ta lite prover..Och det gick ju bra. NOT. Så hon stack mig 4 ggr, i arm, handled och ovansida av handen. Jag kommer få fina blåmärken, ser lite ut som en missbrukare nu.

Sen fick jag medicin med mig hem så jag klarar mig under dagen tills jag kommer till ett apotek, jag fick Ursofalk som jag ska ta 2 ggr/dag. Nu läste jag att man inte ska ta dem med mat, det har ju jag såklart gjort och det sa hon inget om igår. De skrev även ut lergigan som ska hjälpa för sömn o klåda. Jag fick också en ny tid i morgon då det är nya prover och CTG.

De ville även att jag ska göra tätare VUL för hepatos kan göra att tvillingarna inte växer som de ska.

Sen fick vi åka hem, jag var jättelycklig! Jag får ju hemlängtan bara jag går till affären. Vi var hemma kring 21.30 så besöket tog lite mer än 3 timmar.

I natt var jag nog vaken mellan 3-4 så det var ju okey och bara ligga och klia sig en timme. Sen var det så mysigt att ligga kvar i sängen och mysa med katterna medans en trött make åkte till jobbet.

I eftermiddag ska jag i väg till tandhygienisten, hämta ut mediciner, kopiera upp ett gäng nycklar till huset och sen komma hem till ett nystädat hus då vår städare ska komma.

****
Nu hoppas jag värdena sjunker för att få bebisar i vecka 29+4 är inget jag vill. Eller andra läskiga komplikationer.

Det får liksom aldrig vara bra, jag ska tydligen testas till det yttersta. Supertaskigt!


Kommentarer

  1. Skönt att du fick träffa bra läkare o att de kommer hålla koll på dig o bebisarna, ja vad du råkar ut för elände men nu håller jag tummar o tår för att värdena blir bra så du slipper föda nästa vecka redan. Kram o krya på dig Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skönt för det är verkligen inga roliga risker. Lite klåda kan jag ta men bara tvillingarna mår bra.

      Kram

      Radera
  2. Vilket drama! Hoppas verkligen att värdena blir bättre då du kan komma till vecka 32-33 då det kanske känns lite tryggare ifall det skulle bli snitt. Som du skriver, det är ingen hejd på hur du ska behöva sättas på prov! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu är plötsligt varje dag värdefull!

      Kram!

      Radera
  3. Skönt att de har koll på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde göra mig lugnare men jag är bara rädd.

      Radera
  4. Ojoj vad det hänt mycket medan jag varit borta. Kunde ju inte kommentera nåt även om jag läste dagligen.
    Skönt att de har stenkoll på dig nu och att du har fått träffa fina läkare. Hoppas du får bättre värden och får må bra så bäbisarna håller sig kvar så länge som det går..

    Kramar från Lena och missarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt du verkar haft det! Skönt med värme o semester.

      Kram

      Radera
  5. Tummar för er!! Skriker "Stanna där inne, stanna där inne!" mentalt till bebisarna och "SKÄRP DIG!" till din lever :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fniss ;) ja. Dt mantrat ska jag oxå ha i huvudet nu ;-)

      Radera
  6. Jag håller med My. Kör med mantra till både bebisar å din lever!

    Kram

    SvaraRadera
  7. Hårda prövningar! Men det här fixar du galant! Hur det än blir kommer tvillingarna levande ut. Det ser de nog till skall du se. Sen om det blir om någon vecka eller flera veckor återstår att se. Tag hand om dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen, det är ju som taget ur en monthy pyton film snart.

      Tack!

      Radera
  8. Det blir två levande barn med livskraft, det är det redan. Men för en lekman ser det ju ut som om det ska gå att ha dem i magen ett tag till, med noggrann koll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hoppas de kommer stanna där och må bra nu!

      Radera
  9. Oj, vilket dramatik men bra att det upptäcktes och du står under behandling nu. Hoppas värdena sjunker och bebisarna mår bra. Tänker på dig!

    SvaraRadera
  10. Hoppas verkligen det rätar upp sig nu och att du får njuta av den sista tiden. Min Theodor är också född med snitt den 14/8-13. :)

    SvaraRadera
  11. Oj, här händer verkligen saker! Glöm inte att hellre ett läkarbesök för mycket än ett för lite. Men, det är ju skönt att de upptäckte det hela och nu har extra koll på er alla tre (maken får klara sig själv). Händer något och ni behöver någon hjälp - hojta till!

    Varma kramar och alla tankar till er (stanna kvar nu små bebisar och se till att er mamma mår lite bättre och får bättre värden!)!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering