Vecka 28 (27+0) Magbild

Ny vecka! Äntligen! Varje vecka är en bonus och det känns så himla bra med veckobyten.

Jag funderar mycket på hur framtiden kommer bli, hur kommer vi bli som föräldrar? hur kommer våra barn bli? kommer jag lämna huset på 10 år? Kommer barnen vara friska, kommer vi vara friska? I bland får jag panik och känner att jag inte kommer klara av det är, ska vi verkligen ha barn? Hur ska jag fixa det här? Kommer vårt äktenskap att hålla?

Sen utbildningen i veckan har jag även känt en oerhört sorg över att barnen inte kommer ha mor- eller farföräldrar, det är ju så viktigt i barns liv. Vi kommer inte heller ha några barnvakter, jag tror det är få kompisar som kommer ställa upp.

Den här veckan har det funderats mycket över framtiden med skräck, panik, sorg och glädje.

****
I går var vi ute i trädgården nästan hela dagen, otroligt skönt om än lite kallt. Robban blir däremot mycket upprörd och tycker vi överger honom och följer oss i varje fönster och jamar så han håller på att svimma. Varje gång vi kommer in måste man trösta honom och bära runt på honom, då är han så lycklig att han inte vet vad han ska ta vägen. Lilla gosefis <3

Sen kom bästa killkompisen och grillade med oss, en härligt trevlig dag.

I dag är det regn och blåst och maken jobbar hemifrån i dag. Även om han sitter och jobbar är det skönt att vara tillsammans.

****
Vecka 27 gravidkrämpor:

-Kass i magen (dumma järntabletter)
-Lever och ryggont (höger sida)
-Känns trångt i magen
-Framtidsfunderingar
-Halsbränna
-Flytningar
-Otymplig

****
Gravid i vecka 28

Sista delen av graviditeten
Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar den tredje och sista delen av graviditeten, trimester tre!

Barnet
Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen.

Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen.

Mamma
Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress eller en urinvägsinfektion.

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i början av graviditeten.

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner. Läs mer om att vara gravid igen.

Pappa/partner
Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

Tagen förra helgen, den är större än man tror

Kommentarer

  1. Godmorgon schysst mage du har nu. Du får resonera med fin man såhär Att när bebisarna kommer så har ni startat ett litet familjeägt företag ihop med lika mycket kontantinsats dvs gör företaget lite förlust så får båda gå in med mer energi o pengar, man sätter ju inte sitt företag i konkurs för lite motgångar. Ta det första året som ett läroår sen kommer säkert bästa kompisarna kunna hjälpa till någon timme här o där o då får ni planera in lite kul, du kan säkert hitta en pålitlig barnvakt så småningom. Det är lätt att oroa sig för allt men tänk att din mamma/pappa trots sina problem lyckats så bra med dig, försiggår kommer det gå ännu bättre, du får ringa mig närhelst du vill, jag har redan gått igenom, äktenskap, kolikbarn, skilsmässa, nu är jag inne i tonårssvängen o känner mig lugn inför 2 små mysiga bebisar. Kram Emma m en man som inte har någon koll alls

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så kan man tänka :)

      Jag bodde ju delvis i fosterhem och själv så de har tyvärr mest förstört mig men jag förstår vad du menar :)

      Vill gärna byta mail osv med dig.

      Kram

      Radera
  2. Man kan betala en barnvakt. Mamma hade heller inget socialt skyddsnät och hon var ensam med rätt många barn.
    En dag varje vecka kom det en tonårstjej och satt barnvakt. Hon fick ett par hundra, och mamma fick vara i fred lite.
    Tjejen satt barnvakt åt oss i flera år, och alla mina syskon minns henne med samma värme.

    Det är läskigt att fundera över framtiden, mest för att man inte har någon aning om hur det kommer att bli. Allt man kan göra är att spekulera och är man lagd åt ångest-hållet som jag så blir spekulationerna lätt lite dystra.

    Men jag tror att det kommer att bli bra för er. Ha inte för stora krav bara, man måste inte prestera under bebistiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har jag inte ens tänkt på. Bra förslag!

      Jag spekulerar ju också en massa, himla korkat faktiskt. Det gör ju inte saken bättre precis.

      Radera
  3. Hej och grattis till dina bebisar! Jag vill bara lite snabbt säga att det onda på höger sida skulle kunna bero på hydronefros, njurstas, som är ganska vanligt vid graviditet. Jag hade då och då ganska ont så som du beskriver det. Jag tänker att även om det inte gör mindre ont så är det ju ofta skönt att veta vad det skulle kunna bero på så att man slipper oroa sig för något allvarligt i onödan. Stora kramar och lycka till med allt! /Therese i Uppsala

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-)

      Det har jag aldrig hört talas om, fick lov att googla.

      Jag ringer till vårdcentalen på måndag och hör om de kan hjälpa mig

      Kram

      Radera
  4. Du är så fin! :)

    Även om jag inte själv är så mobil - kom över till mig så får ni utan problem hjälp med barnen! Säg bara till. Vore kul att ses igen oavsett!

    Och allt löser sig på något sätt. Jag som mestadels är själv med liten får emellanåt på något sätt se till att fixa allt - och då får man oanade krafter och förmågor. Man blir inte sjuk för man kan inte (förrän det slår till rejält, och då finns det alltid någon som kan hjälpa till). Var inte rädda att be om hjälp bara. Tror det finns många av oss som mer än gärna hjälper till. Och ni kommer fixa det här galant!

    Varma kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skulle vara kul att ses igen!

      Kramar

      Radera
  5. Vilken fin mage du har!
    Jag har skaffat barn själv. Min mamma bor 35 mil bort (och jag har "ingen" pappa). Det blev inte alls som jag tänkt med mitt barn; en vän dumpade mig totalt strax efter jag blivit gravid och de vänner jag trodde skulle ställa upp har passat barnet några enstaka gånger (backar ur i sista sekund). En familj som jag kände lite innan har klivit fram och fungerar verkligen som en resurs för oss. Det hade jag inte trott. Så hjälp kan finnas där man minst anar och man får ha ett öppet sinne för att ta emot den hjälp man kan få.
    Det kommer vara kämpigt men ni klarar det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tänker jag nog också att det blir, se hur det blev med Isak i höstas när vi hade sorg och kris.

      Tack för fina ord!

      Radera
  6. Har följt din blogg ett bra tag nu och de är så roligt att det bara skiljer en vecka mellan oss. Vi byter tom dag samtidigt! :) men hur olika det kan vara i olika graviditeter! Men kan inte du skriva ett lite längre inlägg om dina katter? Dom verkar så himla roliga och med så mycket peronligheter. Mina katter är 2 Mysisar som kommer och går som dom vill, inte lika mycke hyss som dina alltså ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt :) En gravidsyster:)

      Såklart jag gör, inlägget är nu publicerat.

      Radera
  7. Jag är övertygad om att det finns många fina potentiella mormödrar och morfädrar därute som kanske inte har fått några egna barnbarn eller har barnbarn som bor långt ifrån. Kolla runt med kollegor/vänner om de vet någon/några som skulle passa. Eller kanske nån läsare här känner någon fin människa som vill ha ett par barnbarn att hitta på mysiga saker med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske det. Jag får lägga in en efterlysning :)

      Radera
  8. Å vad härligt med magbild, vad fin du är!
    Kramar!!

    SvaraRadera
  9. För det första tycker jag att du ska läsa meningen i veckoguiden en gång till: från och med nu har tvillingarna goda chanser att överleva. Det är fantastiskt. Snart är du mamma.

    Det kommer med största sannolikhet bli väldigt jobbigt det första året. Det är nästan omöjligt att förstå hur lite egen tid man får med små barn förrän man är där. Men i storstäderna finns många som inte har far/morföräldrar i närheten. Trots att våra skäl är rent geografiska och inget trauma, så är det jobbigt med så lite stöd i omgivningen. MEN det blir bättre. Det går att betala för barnvakt. Och när barnen går på förskolan får de kompisar, och innan man vet ordet av kan se hänga med varandra hem. Föräldrasolidariteten är stor.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering