Förlossningen

Vi blev visade in på ett rum av en otroligt mysig barnmorska, hon förklarade hur allt skulle gå till och att hon skulle ge mig 4 slidpiller (cytotech) för att starta värkarbetet, klockan var då ca 10.15. Sen satte hon nål och frågade hur jag mådde vilket gjorde att jag började storgråta på en gång. Hon kramade mig och sa att vi fixar det här tillsammans.

Ca 12 börjar jag få rejäl mensvärk, inte outhärdlig men ganska otrevlig, jag får då temgesic som inte hjälper ett dugg. Vid 13 står jag inte ut längre och ringer för att få smärtstillande. Jag får då morfin som inte hjälper alls, efter att ha lidit en stund till så jag kräks. Ingen vanlig trevlig liten kräkning utan en riktig med kramper. Jag får även dropp.

Kuratorn kommer och vi pratar, jag gråter mest men vi ska ses nästa vecka för att prata begravning. Vad jag förstod så forslas och bränns Isak på skogskyrkogården och eftersom inte vår kommun är Stockholm så måste vi själva ordna hämtning av honom. Själva eller med begravningsbyrå. Så nu måste vi ringa nån begravningsbyrå. 

Sen börjar helvetet med frossa, feber, morfin och kräkningar. De provar massor av olika läkemedel men ingenting fungerar. Var 3:e timme får jag nya tabletter cytotec vilket gör att smärtan eskalerar. Jag lyckas tom kräkas upp tabletterna vilket gör lite förvirring om jag ska få nya eller om de hoppas att de hann åka ner. 

Jag kräks, gråter, skakar och har otroligt ont, det fungerar bäst att ligga på sidan och bara försöka andas. Kräkningarna är så kraftiga att jag kissar på mig varje gång (som tur är har man stora förlossningsbindor på sig) och jag får även dropp eftersom jag inte kan behålla något. Hela eftermiddagen är en diffus dimma eftersom jag har så ont och ändå är så drogad. Sköterskorna tar hand om mig, baddar mig på pannan och försöker underlätta så gott de kan. Jag kan inte äta och inte dricka, både drogerna och cytotec gör så att jag mår så dåligt.

Vid 18-tiden skickar jag hem maken som är alldeles slut, jag vill även att han ska se till att alla djuren mår bra. 

Vid ungefär samma tid kallar sköterskorna på läkaren som beslutar att lägga in en blockad en PCB, det betyder att hon sticker upp långa nålar i livmodern och lokalbedövar. Det ska göra att den värsta smärtan ger med sig och jag ska få lite andrum. Det var väldigt otrevligt men oxå skönt för jag hoppades så att få vila lite. Jag börjar nu bli väldigt sliten och undrar hur jag ska orka, nu börjar det mer handla om att överleva. Nu mer än någonsin vill jag att allt ska vara över. Smärtan släpper inte för en sekund utan det bara värker och värker, jag får även pronaxen som ska lindra.

Det vi väntar på är att det ska börja blöda för då betyder det att förlossningen har börjat, men ingenting börjar och doktorn säger att jag endast öppnat mig lite grann. 

Sköterskorna är otroligt gulliga och kramar, tröstar och håller mig i handen. 

Lokalbedövningen hjälper inte alls utan endast kraftiga doser av morfin som gör att jag blir alldeles väck i huvudet, tyvärr går det ut ganska fort ut kroppen och jag har konstant ont. Det onda börjar nu eskalera och det jag tyckte var en 10 på skalan 1-10 är nu snarare på 20. 

Nattpersonalen kommer och ger mig mer morfin. Jag gillar verkligen henne, hon kramar och gör allt för att jag ändå ska må så bra som möjligt. Hon håller min hand, talar lugnande till mig och lutar sin panna mot min.

Vid 23.20 får jag lov att sätta mig upp för nu gör det så ont att jag nästan svimmar. Helt plötsligt börjar det forsa fostervatten, då menar jag forsa. Över hela sängen, mig och hela golvet runt om mig. Jag blir skräckslagen och förstår inte alls först vad som händer utan ringer på klockan i panik. När de kommer in gråter jag och är otroligt rädd. Jag ringer maken och säger att vattnet gått och att han måste komma. 

Sköterskorna lugnar mig och förklarar vad som händer, sköterskan håller min hand och jag hör bara hennes röst och försöker andas. Jag får även lite morfin och en lugnande tablett. All smärta har så gott som försvunnit i och med att vattnet gått. 

Jag får gå in på toaletten och duscha av mig medans de städar. Sen sitter sköterskan och håller mig i handen tills jag är lugn. Hon går ut och säger att jag ska ringa om det börjar trycka på. 

Nästan på en gång känner jag att det börjar trycka på, jag ringer på klockan och de kommer in med en liten sitt hink som är vadderad och ställer den vid sängen.

Jag får sätta mig på den och luta mig över sängen som de höjt upp så jag får stöd av den. På en gång känner jag att det forsar ut något och jag börjar gråta hysteriskt. Det känns så otroligt läskigt, halt och obehagligt. En sköterska håller mig i handen och den andra masserar min rygg, hon talar lugnande och förklarar vad jag ska göra. Nu är det meningen att jag ska trycka på men jag vågar inte. Det är så otroligt läskigt och jag bara gråter. 

Efter en stund tar jag mod till mig och då fastnar han halvvägs, hans ben kommer först, så efter lite mer gråt och tryck så kommer hela han ut. De klipper navelsträngen och tar ut honom för jag känner mig inte redo att träffa Isak än. Nu är klockan ca 23.50. Jag bokstavligen hänger runt sköterskans hals och bara gråter och skakar.

Jag får springa på toaletten och kaskadkräks igen, tyvärr över hela nålslangen, mig och toaletten. Det blir att duscha och skura igen.  Jag får dock en chock när jag upptäcker att nåt hänger ut ur mig, sköterskan förklarar att det är navelsträngen och en peang som hänger där för att inte moderkakan ska åka upp. 

Jag får lite mer morfin och läkemedel så att moderkakan ska följa ut. Jag känner mig otroligt kissnödig men kan inte kissa så hon får tappa mig på urin.

Maken kommer precis när allt är klart och jag är någorlunda lugn. Tack gode Gud för den lugnande tabletten. Jag känner mig nu lugn och mycket lättad att det är över.

Sköterskorna får med sig fotavtrycken och filten och nallen. De kommer sen in och visar avtrycken som de gjort på test för att se vad vi tycker. 

Efter en stund kommer sköterskan in och frågar om vi är redo att träffa Isak. De har lagt honom i en jättefin liten rottingkorg med nallen och filten som vi köpt åt honom.

Hon förklarar varför han är rosa, varför han ser ut som han gör och att han är lite för liten för sin ålder.  Vi får titta på en liten del i taget och börjar med fötterna. De är de minsta fötter jag någonsin sett.  Sen lyfter hon på en liten del i taget tills så vi får vänja oss tills vi ser hela honom. Vi ser även att huvudet har lite, lite konstig form. Han är liten, rosa och ser ut som en liten minibebis, som en docka eller nåt mellanting. Läskig men ändå inte. Jag prövar att känna på honom, han är redan kall, lite hal och lite gummiaktig i huden. Han ser väldigt skör ut.

Vi tar lite kort och efter en stund ber vi henne ta ut honom då vi känner att vi sagt hejdå till honom och att vi är nöjda. Jag gråter nästan ingenting utan är ganska lugn (säkert tabletten)

Jag skickar hem maken igen så han får sova lite och kolla alla djuren, klockan är nu omkring 02.00. Doktorn kommer och känner och klämmer om moderkakan är på väg, vilket den inte är. De kommer åter igen vid 03, men fortfarande ingenting. De skriver upp mig på väntelista för skrapning.

Jag kan inte sova utan ligger och snurrar, blöder, trasslar in mig i droppslangen, de tappar mig återigen på urin, denna gång på nästan 500 ml. Jag får kissa på ett grönt bäcken varje gång eftersom moderkakan kan åka ut själv, varje gång slår peangen i bäckenet.. Men det kommer inget kiss, bara blod.

Nattköterskan kommer in och kramar mig hejdå. Hon säger att hon aldrig kommer glömma mig och jag börjar störtgråta och vi kramas länge. Jag tackar henne för hon varit min trygghet och jag aldrig skulle klara det utan henne.

Vid 8-tiden kommer maken och ganska direkt efteråt även doktorn som sliter och drar i moderkakan utifall att. Men vid 9-tiden rullas jag in för skrapning, det tog bara 15 minuter och jag var förvånansvärt pigg efteråt.

I journalen står det att de utförskaffar moderkakan med hjälp av uterusmassage och de väljer att avstå från curettage. Jag skrapas alltså inte?!

Nu har jag slutat blöda det där mörka äckliga utan nu är det mer som mensblod. Äntligen kan jag kissa, vilken lycka! De tar även HB som ligger på 124.

Nu ligger vi och halvsover och väntar på doktorn som inte kommer förrän vid 14-tiden. Han verkar stressad och inte så intresserad. Han sjukskriver oss båda i 14 dagar (det är standard) och skriver ut sömnmedel (till mig) och penicillin för urinvägsinfektion. Vill jag bli sjukskriven längre så måste jag gå till vår urkassa vårdcentral.

Jag beslutade mig för att skriva en rad på facebook och lägga ut hans fotavtryck, det känns skönt att komma ut och kanske många får en förståelse för att vi har haft det rätt tufft.

Vissa saker har verkligen etsats sig fast i hjärnan, det snurrar bara runt runt. Gårdagen känns som en dröm, den absolut värsta dagen i mitt liv, måste jag säga. Det fanns ingenting i gårdagen eller dagen i dag som hade en endaste uns av glädje och lycka men jag är mycket stolt över mig själv att jag klarade av dagen och överlevde den. Att jag gjorde så gott jag kunde för att ge Isak lite värdighet.

Jag känner mig lite som i chocktillstånd men mest är jag trött, helt plötsligt kan jag brista ut i gråt eller bli arg. Så jag ska ta en sömntablett och gå och lägga mig tidigt. 

Mitt på dagen började jag svettas. Och svettas fortfarande. Hormoner kanske?

Katterna har ju varit instängda ett tag så de har damp av värsta graden nu och Robban skriker och tjoar som en besatt.

Jag har säkert glömt att berätta massor från de här dagarna, men vi får ta det sen. Nu är det soffan en stund.

Jag har en fin bild när jag håller hans hand, men hela bilden ser alldeles röd och konstig ut även om bilden är fin. Får se om jag kan fixa till den.





Kommentarer

  1. Jag gråter så jag knappt kan läsa allt du skrivit.
    Ta det nu lugnt och vila så gott det går. Jag tror att sorgen och allt kan komma i omgångar och då är det bra att ha lite extra energi i lager.
    Är så glad att du hade fina människor omkring dig då det var som värst..
    Jag har tänkt på dig ända sen igår och nästan hela tiden och hoppas att ni så småningom kan hitta nåt litet guldkorn att minnas i allt detta sorgliga.
    Sköt om varandra nu.

    Kram från Lena och missarna.

    SvaraRadera
  2. Är så oerhört ledsen för er skull. Fina du <3. Kramar Ann

    SvaraRadera
  3. Strunt i bloggen nu några dagar även om jag förstår att den ger dig kraft men försök att bara vara.

    Vilken pärs för er båda... men det verkar som om ni hamnade på en bra avdelning med helt underbar personal. alltid nåt men tanke på hur det har varit under Isaks resa...

    Ta hand om varandra och era små fyrbenta huliganer

    Massor av kramar

    SvaraRadera
  4. Fy fasen vad ni har haft det tufft!! Och vad du är grym som klarade av det! Jag tänker på er, och lille Isak, vaka över dina föräldrar!

    Många kramar från mig
    /Josefin (virknålen)

    SvaraRadera
  5. Tänkt på dig-er.....vilken otroligt jobbig upplevelse....förstår det tar tid att bearbeta allt....lilla Isak vilka små fina avtryck.
    Kram Titti

    SvaraRadera
  6. Vet inte vad jag ska skriva, tårarna bara forsar och jag har tänkt och tänker på er.
    Så bra att ni fick så bra bemötande och vilken supermänniska du är Cecilia.
    Gråt,låt sorgen härja och håll om varann.
    Många Kramar Lill

    SvaraRadera
  7. Samma här, tårarna bara forsar! Den lille killen, lille Isak... så små små fötter, händer. Ni har gjort något man inte önskar sin värsta fiende, vilken hemsk erfarenhet. Ni har en resa kvar i det här och jag följer er och dig. Jag kan bara ana smärtan, sorgen, tomheten... Önskar dig lycka, lycka! Stora varma kramar!

    SvaraRadera
  8. Har också tänkt på er. Gråtit när jag läst dina inlägg och finner inga ord. Styrkekramar

    SvaraRadera
  9. Älskade, älskade... Ja, du klarade det! Och du klarade det så bra.

    Vet inte om du ser det, men avtrycken är så fina. <3

    Om du behöver lite hjälp kring begravningen kan jag kanske hjälpa till. Vet vilka personer jag uppskattade att arbeta med på vilka byråer. Och det slår mig att det på den tiden fanns en riktigt varm och bra kvinna på SÖS som hjälpte till med en barnbegravning jag ordnade. Tror eventuellt hon var diakon där då. Du kan ju kolla och fråga, men hon ombesörjde själv transporten av kistan och var väldigt omtänksam...

    Finaste - tänker så mycket på er alla och tänder ett ljus för Isak och er i kväll.

    Varmaste kramar och all kärlek!

    SvaraRadera
  10. Kram till er!
    Så skönt att ni fick ett bra bemötande.
    Hoppas du får vila lite.

    SvaraRadera
  11. Så förfärligt, jag saknar ord.

    Styrkekramar
    JVJK

    SvaraRadera
  12. Elisabeth /MissB på MinBebis13 september 2013 kl. 19:12

    Tårarna rinner och mitt hjärta blöder för er. Vilken hemsk pärs ni genomlidit och du har varit SÅ stark!!!! Vilka fina avtryck er lilla Isak lämnade som ni kan bära med er in i framtiden som jag hoppas blir ljus för er till slut efter allt det här eländet.
    Sköt om er och ta hand om varandra.
    Många, många innerligt varma styrkekramar

    SvaraRadera
  13. Ta hand om varandra!
    Kramar <3

    SvaraRadera
  14. Tänker på dig! Vila och ta hand om er och gosa med katterna!
    Kram!

    SvaraRadera
  15. Jag är så ledsen för er skull. Ta hand om er! /Uppsalamamman

    SvaraRadera
  16. Vad stark du är & vilken hjälte du är som klarat av det som måste vara något av det värsta en människa kan uppleva. Det värker i hela mig av sorg och ledsamhet för er skull. Jag ber o ber o ber att allt ska få ett lyckligt slut så småningom. Vilka fantastiska fot/handavtryck du har fått av din lille son. Stora varma styrkekramar till dig. Du är fantastiskt stark. Fantastiskt !!!!

    SvaraRadera
  17. Genom din berättelse känns det som om du fått en bra omvårdnad av personalen (även om jag saknade bättre smärtlindring för dig). Det betyder så mycket när du sedan tänker tillbaka på allt detta -att personalen har varit bra.

    Genom din text slungas jag tillbaka till Dutts födelse... Känner igen så mycket av det du skriver.

    Ta hand om varandra och du har min mejladress ifall du vill något.

    SvaraRadera
  18. Vilken pärs för er! Bra att ni fick ett bra omhändertagande. Ni har klarat något som måste vara bland det värsta man kan vara med om. Ni finns i mina tankar. Ta hand om er. Kräv mer sjukskrivning om ni behöver det. Sörj på det sätter som fungerar för er, strunta i andras åsikter. Kram

    SvaraRadera
  19. Åh nu har ni genomlidit detta. Isak har kommit ut och du har varit stark tycker jag. Vila nu och var snälla mot er själva ich varandra. Varmaste tankar och styrka till er. Stora varma kramar/ Kristina

    SvaraRadera
  20. Fantastiska du! Du kan vara otroligt stolt över sig själv!

    Inser att min berättelse kan ses som ett hån med tanke på vad ni har gått igenom... Vilken pärs!

    Hoppas ni får läka i lugn och ro nu. Sök tröst i varann och i djuren.

    Superstor kram!

    SvaraRadera
  21. Mina tårar bara rinner, hans hand- och fotavtryck är ju fantastiskt fina, hur kan något så vackert vara sjukt?
    Jag är så ledsen över att du, att någon ens får genomlida detta. Ingen förstår smärtan utom vi som gått igenom helvetet, något som vi tänkt leda till livsglädje som istället leder till själslig djup smärta.

    Ta hand om dig och maken! Isak kan du alltid möta i drömmarna, glöm inte det. Varm kram.

    SvaraRadera

  22. Jag önskar så att det inte hade varit såhär. Det är så orättvist!Jag grät mig genom så jag knappt kunde läsa.


    Vill bara skicka en jättestor kram!

    (vi gjorde så mycket vi kunde vid begravningen själva-hämtade med bil på sös fast vi bor i dalarna.)
    Känns bra att de var fina mot dig.
    Synd att smärtlindringen inte fungerade.

    Fina avtryck från din son <3

    SvaraRadera
  23. Grattis till er son Isak!

    Jag beklagar verkligen att han inte kunde stanna utan fick bli en vacker ängel istället.

    Det finns inga ord.

    Jag hoppas ni får uppleva sann lycka en dag!

    SvaraRadera
  24. Jaa jag glömde att ändå gratulera till att ni fått en son som rest till himlen men ändå funnits, och som faktiskt nu finns i så många av oss runtomkring. Tack för att du har berättat för oss, önskar er frid i själen och framtida lycka. Styrka till er och varm kram/ Kristina

    SvaraRadera
  25. Välkommen och farväl lilla Isak. Grattis och beklagande till de nyblivna föräldrarna.

    Avtrycken är verkligen mycket vackra - är det något jag sörjt är det att jag glömde av det. Så små och fina. Er Isak för alltid.

    SvaraRadera
  26. Livet är verkligen inte rättvist! Förstår inte varför ni måste gå igenom allt det här. Helt obegripligt! Hoppas ändå att stunden med Isak blev fin och att den får fortsätta leva i era hjärtan. Ta hand om varandra nu. Kramas, gråt och prata! Tänker på er. Kram!

    SvaraRadera
  27. Att ni och särskilt du ska behöva genomlida detta, det finns verkligen ingen rättvisa! Jag önskar så att du kunde fått ha den här upplevelsen ogjord. Men du är en inspiration för mig som visar hur stark människan kan vara när hon behöver vara det. Måtte er olycka leda till något positivt snart. Vi är många som ber för er //Malin

    SvaraRadera
  28. Vilken jobbig dag du haft! Jag lider med dig! Och du har träffat lille Isak, som trots allt är ett litet underverk! Så bra att du tog foton! Sätt upp ett eller flera foto hemma med ett ljus intill och tänd för Isak så ofta du vill! Sätt andra fina saker där också, saker som du känner litet extra för! En vacker minneshörna! Kom ihåg att din lille Isak är väldigt speciell! Självklart ska du vårda hans minne!
    Kram från en Änglamormor!

    SvaraRadera
  29. Det låter som att ni hade bra människor runt omkring er. Jag blir så tagen av det du skriver, den stund du fick se Isak en liten del i taget. Ta hand om dig nu och tänk inte så mycket vad som händer med jobb 14 dagar framåt. Vila så mycket som möjligt. Stor kram

    SvaraRadera
  30. Styrkekramar, det finns inga andra ord. Petra

    SvaraRadera
  31. Det finns inga ord, du är så tapper att dela med dej av eran dag, massa kramar

    SvaraRadera
  32. Kram. Kram. Kram.
    Tack för att du orkar dela med dig.

    SvaraRadera
  33. Många kramar till er två.

    Det är svårt att finna ord. Det är så djupt orättvist.

    SvaraRadera
  34. Tårarna rinner när jag läser dina ord om förlossningen. Så otroligt mycket smärta för ett så kort möte. Önskar att situationen hade kunnat få vara annorlunda för er.

    Grattis till er fina son Isak. Jag är ledsen att han inte fick lov att stanna hos er, sin mamma och sin pappa.

    Många varma kramar till dig och din make.

    SvaraRadera
  35. Många kramar!!!! <3 <3 <3

    Fina små avtryck från er fina son Isak! Ovärderligt!

    Jag svettades också otroligt mycket efteråt! Det är säkert hormoner, men för mig iaf tror jag att det även berodde på att jag grät konstant, det är en sådan anspänning för kroppen så att jag svettades så mycket.

    <3 <3 <3

    SvaraRadera
  36. Avtrycken är jättefina Cecilia, fina små händer och fötter. Även jag saknar ord. Tänker på er

    SvaraRadera
  37. Tänker på er! Vilken kämpe du är som klarade gårdagen. Saknar ord. Kram till dig

    SvaraRadera
  38. Tack för att du delar med dig. Så stark och modig du är. Många kramar till dig, som gått igenom bland det tuffaste jag kan tänka mig. Tusen kramar! / Charlotta

    SvaraRadera
  39. Saknar orden men du är en kämpe. Du finns i mina tankar. Kram till dig, Lie71

    SvaraRadera
  40. Tårarna rinner när jag läser vad ni har fått gå igenom. Det är så orättvist!!! Jag känner igen mig mycket i dina inlägg. Förra året föddes vår lilla dotter, också alldeles för tidigt.

    Just nu känns det antagligen som att du aldrig ska bli dig själv igen. Men jag kan nästan lova att det går, hur overkligt det än känns.
    Många kramar från en annan IVFare och änglaförälder

    SvaraRadera
  41. Jag har en fråga mest för att jag är nyfiken. Varför fick du inte ryggbedövning? Ta hand om er. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De använder sig tydligen inte av sånt där..

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering