Vecka 19 (18+5)

I går ringde dem från fostermedicin och berättade att jag ska på magnetröntgen nu på måndag och träffa hela läkarteamet (neurologer och andra läkare) på torsdagen samt göra UL då.

Jag har googlat lite på graviditet och magnetröntgen, på vissa ställen står det att man absolut inte ska göra det och andra att det är okey. Det värsta är tydligen ljudet och de magnetiska fälten. Men man får väl hoppas att mina doktorer vet vad de gör.

Sen ringde BM och bokade tid med mig veckan efter, då ska jag passa på att be om att få ta Hb och sånt (om allt gått väl)

I morgon tänkte jag flexa på em och åka och klippa mig och leta byxor. Jag tror det även är dags för stödstrumpor då fötterna är svullna och värker. Jag vet att några av er köpt på nätet som är snygga och tunna?

I dag ska jag prova att ha de dumma mammabyxorna. Jag tar dock med mig ett par extra i fall jag inte står ut.

Nu tycker jag det har spänt i magen både i går och i dag, det verkar som jag ska få genomgå varenda krämpa som existerar. Jag tycker dock det är ganska fascinerande, kroppen är ju verkligen fantastiskt byggd.

Men om jag vill gå ner i tid så går det väl inte med sjukskrivning? Har jag rätt att gå ner utan sjukskrivning?

Dessutom fick jag höra att man bara får spara 5 semesterdagar till nästa år? Det kan väl inte stämma? Jag har ju 19 dagar kvar!

****
Det går ju inte att ringa till Ikea och boka tid för kök, utan man måste åka dit och besätlla tid för att vänta. Hoppas man kan beställa till dan efter. Det är alltid sjukt mkt folk där så det är dumt att chansa.

Jag ska ringa köksmannen i kväll och höra om han är redo.


Kommentarer

  1. HM har billiga gravidbyxor med mjuka muddar, som inte sitter hårt har 3 par jeans därifrån som jag trivs bra med.

    Enl SEML (semesterlagen) har man bara rätt att spara 5st nya semesterdagar/år. (Om du tex sparat 5 dagar från förra året och så spar du 5 i år vilket innebär att du då har 10 dagar i banken, osv.
    De dagar du inte tar ut kan du även få utbetalt i pengar.

    Graviditet i sig är ingen anledning att gå ner i tid (men håller med att det borde vara ;-) ) men du kan bli sjukskriven alt få graviditetspenning.

    Förstpr att ni slits mellan hopp o förtvivlan, stora stora styrkekramar //Caspianne


    SvaraRadera
    Svar
    1. Så då borde jag kunna spara 10 dagar..Tror jag

      Ska kolla vem jag ska maila på löneavdelningen..

      Tack½

      Radera
  2. Vad skönt att de har koll på dig!

    Enligt semesterlagen får du spara de dagar som överskjuter 20 i max 5 år. Har du 27 dagars semester får du alltså sparar 7 per år och efter 5 år betalas de ut i pengar om du inte tar ut dem då. Du är ju ganska nyanställd också, beroende på vad ni har för avtal och intjänande/uttagsår så kan vissa dagar vara obetalda och dem kan du inte spara.

    Jag tycker du ska be din läkare sjukskriva dig 25%, kan inte tänka mig att det skulle vara några konstigheter med tanke på allt ni går igenom.
    Kolla annars med din chef/lönekontoret om vad du har för möjligheter, de är specialister på hur det fungerar hos just er :-)

    Enligt IKEAs hemsida kan man boka tid genom att maila dem på en speciell adress men då kostar det runt 500:- om jag inte minns fel. Vet inte om de tar betalt om man bara kommer dit.

    Mysigt med nytt kök. När jag såg bilden från ert kök häromdagen väcktes barndomsminnen till liv, jag tror vi bodde i ett likadant hus tills jag var 4. Minns alldeles tydligt en natt när det åskade, strömmen gick och jag fick stå på köksbänken och titta på när vattnet forsade ner.

    Kram
    /Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok. men nu blev jag så lycklig så nu känner jag att jag behöver ta semester. Typ en ledig vecka i oktober. Guuuuud så skönt.

      Men jag måste verkligen kolla med min löneavd vad som gäller.

      Tänkte hör med läkarna nästa vecka.

      Kram

      Radera
  3. På vår arbetsplats får man spara hur många dagar som helst (problemet kan bli att få ut dem när man vill) så prata med din arbetsgivare om det.
    Jag använde både HM:S mammabyxor och länge vanliga mycket låga jeans (så de satt under magen). Båda kompletterades med ett brett bälte under magen. Men det beror ju på var magen sitter o hur man är byggd för övrigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska åka o spana i morgon! Hoppas jag hittar något!

      Radera
  4. MR är ju ingen röntgen, det kallas bara felaktigt så!

    SvaraRadera
  5. Det beror på dn arbetsgivare hur många dagar du får spara (men fem är väl det minsta, enl. lag). Hör på jobbet!

    Visst kan du "gå ned i tid" med sjukskrivning, man kan ju bli sjukskriven på tex. 25 eller 50 procent. Om du vill gå ned i tid annars är det ju genom att börja arbeta deltid, men varför skulle du vilja det? Då får du ju mycket lägre lön? Är du sjukskriven får du ju sjukersättning för den tid du inte arbetar, alltså tex du är sjukskriven 25 % = du får vanlig hel lön 75 % och sjukersättning 25 %. Nu är ju sjukersättningen bara 80 % av lönen men ändå. Jobbar du deltid får du ju bara 75% av lönen, punkt. Dessutom är det inte så många arbetsgivare som tillåter deltidsjobb och jag tror inte det är någon rättighet under graviditet (däremot är det väl det under småbarnsåret, typ till barnet är 4 år eller ngt). Men sjukskrivning kan ju ingen arbetsgivare neka, det bestämmer ju doktorn. Sen bestämmer förstås FK om man ska få ersättningen, men det är ju en annan sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska höra med läkarna nästa vecka. Tror inte de kommer sjukskriva mig, det är ju egentligen inget större fel på mig. Men jag ska höra ändå.

      Radera
  6. Jag har gjort massor av MR-undersökningar för att följa upp tumörer. (Som anonym påpekade 09:55 är det egentligen ingen röntgen. MR står för magnetisk Resonanstomografi, förkortas ibland även MRT. Det avges ingen strålning vid denna undersökning, bilderna får man fram med hjälp av magnetfält och radiovågor.)
    Jag har inte behövt göra det just under graviditet, men har diskuterat det ”rent hypotetiskt” med min läkare. Han sa då att de har gjort MR-undersökningar på många gravida kvinnor för att följa upp tumörer, ibland flera gånger under graviditeten, och att han aldrig har sett några negativa effekter. Man gör aldrig MR eller andra liknande undersökningar om man bedömer att riskerna överstiger nyttan. Man har inte sett några egentliga risker med MR men tar hellre det säkra före det osäkra. Av det skälet undviker man (om möjligt) helt att göra MR under de första 12 graviditetsveckorna då alla organ bildas, samt att ge kontrast vid undersökningen (i alla fall den typen av kontrast som jag får vid mina undersökningar – det finns många olika sorters kontrast).

    Du kan bli sjukskriven på 25 %, 50 % eller 75 %. Om du tar upp med läkarna att du p.g.a. oro etc. skulle behöva vila lite från jobbet tror jag säkert att de skulle ge sjukskrivning – du lever ju under ganska extrem press just nu och har gjort det ett tag … Viktigt att de skriver i sjukintyget att din arbetsförmåga är nedsatt p.g.a. detta för att förebygga krångel och ifrågsättande från Försäkringskassan. Om du inte vill/kan bli sjukskriven så är det upp till din arbetsgivare om den vill godkänna att du bara jobbar deltid – men om de godkänner det kan du förstås vara hemma antingen helt utan ersättning eller så att du plockar ut t.ex. halva semesterdagar. (Jag skulle inte rekommendera att du stannar hemma utan ersättning om det finns andra alternativ, för då sänker du SGI:n och därmed sannolikt även din framtida föräldrapenning.)
    Jag vet inte hur det är med sparade semesterdagar etc. Ofta betalas väl överblivna dagar ut som lön, men jag tror att arbetsgivaren kan godkänna att du sparar fler dagar om de vill. Fråga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror min chef är skysst men jag vill ju inte gå ner i pengar just nu. Vi behöver ju pengar mer än någonsin.

      Får klura lite.

      Tack för din bra kommentar!

      Radera
  7. Semesterlagen fungerar precis så som Åsa beskriver. Jobbar själv med sådana frågor. Hör efter med din HR-avdelning, de kan hjälpa dig.
    Bli hellre sjukskriven än gå ned i tid eftersom du kan sänka din SGI som föräldrapenningen grundas på.

    Håller så klart tummar och tår och tassarna här i huset för att allt går bra på måndag och att du känner dig väl omhändertagen och att resultaten går i rätt riktning :)

    Lycka till med IKEA och köket :)
    /Vivlela

    SvaraRadera
  8. Du kan boosta järnet med att dricka blutsaft redan nu. Drick apelsinjuice till dina måltider och vänta med kaffet nån timme efter måltid för det hämmar järnupptaget. Visst det blir dyrare med blutsaft än att ta järntabletter men magen skonas. Nu kommer säkert flera skriva att blutsaft är för svagt och inte kommer räcka. Det är möjligt att du måste komplettera senare med tabletter, men jag klarade faktisk att hålla uppe järnet under hela min graviditet på att endast dricka blutsaft. Stödstumpor kan jag verkligen rek. nu när du börjat svullna. Jag var ju med gravid när det var kallt ute så då tyckte jag de tjocka från apoteket var sköna. Där får du även hjälp att prova ut vilka som passar bäst. kramar Lina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät läskigt, men bättre än läskiga tabletter i alla fall! Men jag har haft superHB hittlls, så det ska bli spännande och om det sjunkit.

      Apoteket? Då blir det en sväng dit i morgon oxå.

      Radera
    2. Finns apelsinjuice (tror det var apelsin) med extra tillsatt järn och folsyra. Jättebra och god

      Radera
  9. När du har mindre än 6 månader kvar till BF, vilket du ju har, har du rätt att gå ner i tid eller sluta arbeta helt utan att det påverkar din föräldrapenning etc. :)

    Kram Sara (Som jobbar på fk.:))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhh! Dig borde jag bli kompis med för jag fattar verkligen ingenting. Helt borta.

      Kram

      Radera
    2. Du får hojta om/när du har frågor. Men enligt föräldraledighetslagen kan arbetsgivaren inte neka dig att gå ner i tid. Dock är det ju såklart bättre att bli sjukskriven en viss procent, rent ekonomiskt..

      :)

      Trevlig helg och lycka till med byxjakten!
      Kram

      Radera
  10. Jag köpte världens bästa gravidbyxor på boob.se. De halkade inte ner över magen utan satt så himla skönt ända in i sista månaden. Ja faktiskt så skönt att de suttit på ett år efter graviditeten också... :( Magen försvann inte i första taget för mig nämligen. (Nu är det hårddiet som gäller och gravidbyxaförbud!) Men testa once-on-never-off byxoran ifall tightsmodellen är din grej!

    SvaraRadera
  11. Tycker många av kommentarerna i din blogg är kloka! Jag suger åt mig av alla tips jag med :-)

    Här är en tänkvärd sak som min kusin hittade åt mig:
    "Jag blir ofta ombedd att beskriva hur det känns att leva med ett barn med funktionshinder
    - att försöka hjälpa människor som inte har gjort denna unika erfarenhet att förstå,
    att föreställa sig hur det skulle kännas. Det är så här...
    När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semesterresa - till Italien.
    Du köper en bunt guideböcker och lägger upp en underbar rutt:
    Colosseum. Michelangelos David. Gondolerna i Venedig.
    Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska.
    Allt är väldigt spännande.
    Efter månader av ivrig förväntan kommer äntligen den stora dagen.
    Du packar väskorna och ger dig iväg. Flera timmar senare landar planet.

    Flygvärdinnan kommer in och säger: "Välkommen till Holland."
    "Holland?!?" säger du. "Vad menar du med Holland??
    Jag bokade en resa till Italien! Jag skulle vara i Italien.
    Hela mitt liv har jag drömt om att åka till Italien.
    " Men flygrutten har ändrats. De har landat i Holland och där måste du stanna.

    Det väsentliga här är följande:
    De har inte tagit dig till en förfärlig, vidrig, snuskig plats, full av farsoter, hungersnöd och sjukdomar.
    Det är bara en annorlunda plats.
    Så du måste bege dig ut och köpa nya guideböcker.
    Och du måste lära dig ett helt nytt språk.
    Och du kommer att möta en helt ny folkgrupp som du egentligen aldrig skulle ha mött.

    Det är bara en annorlunda plats.
    Det är lägre tempo än i Italien, mindre tjusigt än i Italien.
    Men efter att du varit där ett tag tar du ett djupt andetag, ser dig omkring...
    och upptäcker att Holland har väderkvarnar...
    och Holland har tulpaner.
    Holland har till och med verk av Rembrandt.

    Men alla du känner är upptagna med att resa till och från Italien...
    och alla skryter de om vilken härlig tid de hade där.
    Och i resten av ditt liv kommer du att säga
    "Ja, det var dit jag skulle åkt. Det var vad jag hade planerat".
    Och den smärtan kommer aldrig, aldrig, aldrig någonsin att försvinna...
    därför att förlusten av den drömmen är en mycket, mycket betydande förlust.
    Men...om du ägnar ditt liv åt att sörja över att du aldrig kom till Italien,
    kommer du aldrig att kunna glädjas åt det mycket speciella,
    det väldigt härliga... med Holland.

    © Emily Perl Kingsley, 1987 "

    SvaraRadera
  12. Tycker ni ska vänta och köpa kök tills Ikea har en kökskampanj då ni får köpa annat för varje tusenlapp ni köper kök för! När vi köpte vårt kök där så fick vi 7000kr att handla för när vårt kök kostade 70000kr, värt att vänta!

    Lycka till med Isak, jag hoppas sååååå att denna historia slutar lyckligt!!! Kram Janet (iter ad familia)

    SvaraRadera
  13. hej, kolla in Stellaris.se mycket snygga kläder och inte jättedyrt. All lycka önskar jag dig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering