Det här med mellanmål

En innehållsrik dag i går!

Först var vi till förskolan, den ligger nära och och är inrymd i en villa. Det är ett föräldrakooperativ och den har ca 20-24 barn och 4 pedagoger. Som förälder har man jour ca 5 ggr/termin, dvs om någon personal blir sjuk hoppar man in. Man är även en sorts vaktmästare och får uppgifter tilldelade sig som att tvätta, skotta osv. Det är montessoriinspirerat och det betyder att de arbetar utifrån barnens intresse. De inför bokstäver, läsning, naturvetenskap tidigt om barnet vill och är redo att lära sig, de är ute mkt och har tex picknick, pulka och leker.

De har kö och barnet får börja först när de är 1,5 och även om man har köat så är det inte säkert att man får plats eftersom de väljer barn utifrån ålder och hur de passar in i gruppen.

Allt det här fick vi berättat av en i styrelsen och en personal. Det var lugnt och tyst kring oss, barnen lekte med olika saker i olika rum. Det var uppdelat i mindre barn och större barn. Det fanns mkt pyssel och saker att göra.

En bra besök och jag gillade förskolan och även om det kräver en del av oss ger det nog mkt tillbaka. Men jag gillade inte kösystemet. Eftersom vi har två barn kan vi få vänta hur länge som helst, ingen garanti alls.

****
Sen gick vi hem och åt lunch, barnen fick maten utspädd med makaroner och ärtor och det gick riktigt bra! :)

*****
Sen var det BVC. Där pratade vi prickar och hosta. Jag berättade att vi hade jobbigt och hon frågade hur jag mådde. Då började jag nästan gråta. Hon frågade även vad jag behövde och jag svarade -"en barnflicka eller extramormor" Någon som kunde komma 3 gånger i veckan någon timme om dagen.

Hon tipsade om att annosera och fråga runt. Men jag känner ingen. Inte nån som skulle kunna hjälpa eller ha bekant eller tonårsdöttrar som kan komma. Inte har vi pengar att betala någon firma heller.

Så det är nog bara att rida ut stormen och försöka orka.

Barnen hade växt bra, hon ville att vi skulle börja införa mellanmål istället för ersättning. Men hur ska de kunna bli mätta på det? Hon sa banan, yoghurt mm. Blir man mätt nog då? Hur gör ni? Hur ska jag hinna? jag kommer bara få sitta mata hela tiden känns det som. De vill ju inte äta själva än., en flaska ersättning känns ju lite skillnad mot lite banan eller liknande.

Hon tyckte oxå en mål mat till om dagen. 

Hon tyckte även att jag skulle ringa vårdcentralen och boka kurator. Fast det känns ju inte som att prata är det jag behöver.

Efter det var vi och fika och jag avslutade dagen med att äta ostbågar så idag har jag ångest.

*****
Nu ska vi snart åka och handla och i dag blir det premiär på att de ska få kyckling jag kokat med krydda och mosat. Men först ska vi åka och storhandla.





Kommentarer

  1. Började du nästan gråta för att det är jobbigt eller för att hon frågade hur du mådde? Är det de förstnämnda så kanske du behöver prata med någon iallafall? :-/
    Mina barn (11 månader och 3 år) får smörgås, yoghurt, frukt eller gröt till mellis och har fått sen de var halvåret. På förskolan får väl inte barnen mer än smörgås och frukt till mellis? Det är ju inte meningen att man ska vara proppmätt efter mellis, utan det är ju bara ett mellanmål som ska mätta lite så att man står sig till nästa huvudmål. Dina barn borde börja äta själva snart, då sitter dom där och plockar små smörgås-och fruktbitar själva :-) apelsin/mandarin/banan är bra frukt de kan äta utan tänder :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhhhh. Så är såklart. Så har jag faktiskt aldrig tänkt. Så bra att du skriver det o tack för tipsen!

      Jag tog dig på orden direkt o gjorde mellis de kan äta själva ;)

      Radera
  2. När mina var små så delade jag smörgåsen med en kniv i små bitar så de kunde stoppa in dem i munnen själva. Köpte dessutom en mindre kortare vällingflaska som de lättare kunde dricka ur själva eftersom de inte hade lärt sig att ta pipmuggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde kag med nu. Det uppskattades.

      Alfred dricker själv ur mugg med sugrör. Men inte klara.

      Radera
  3. Håller med föregående, mackor som de kan äta själva (fågelbitar kallade vi dem), yoghurt, pannkakor, olika sorters frukt etc. Mellanmålet ska inte vara supermättande men ge energi. Frukost, lunch och kvällsmiddag är liksom huvudmålen.
    Jag vet inte hur förskolesituationen ser ut där ni bor, men vi är väldigt nöjda med vårt kommunala val. Mkt utetid, utflykter till bibliotek och teater, en röd pegagogisk tråd, nyexaminerade förskolepedagoger som vill nåt. Menar bara att du inte ska avfärda kommunala alternativ rakt av, det kan finnas riktigt bra förskolor där också. Blev lite skeptisk när du skrev att de väljer vilka barn som får vara med och passar in i gruppen ;) Inte så inkluderande?

    Jag hoppas att er familjesituation blir bättre. Jag har inga råd, eftersom jag inte haft tvillingar (däremot två barn). Det jag har känt med andra barnet är iallafall att jag vet att jobbiga faser går över, tids nog får man sova. Även om det känns motigt just i ögonblicket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte vi har det så här, 120 barn på en skola. Men nästa vecka ska vi dit på studiebesök.

      Jag oxå, orättvist system. Knasigt tänk.

      Radera
    2. Vill bara försvara föräldrakooperativ lite. Eftersom barngrupperna ofta är små så måste man tänka på åldersbalans för barnens skull. Där sonen går och dottern kommer att gå är det bara 15 barn och då är det viktigt att få en jämn fördelning. Men sen får man inte välja hursomhelst. Hänsyn till barngrupp gällande ålder, ja. Välja vilket barn om flera har samma ålder, nej. Då gäller kötid.

      Vårt föräldrakooperativ är värd all extra tid. Insyn och inflytande.

      /Anna

      Radera
  4. Jag brukade göra typ smoothies som jag kunde ge min son i nappflaska, mycket smidigare med mindre kladd än att mata med sked. Jag mixade yoghurt, banan och lite blåbär eller hallon och blandade i mjölk eller vatten till lagom konsistens. Jag köpte också färdiga mellanmålsblandningar (barnmat) att ha med när vi var hemifrån. Bara att hälla i en flaska och späda med lite vatten.
    Jag vet att några av mammorna i min gamla föräldragrupp tyckte att jag var lite slapp, men jag tror verkligen på att hitta enkla lösningar, så man orkar som förälder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kanske ska skaffa större napp isf? O lära klara o dricka själv.

      Tack för tips :)

      Radera
  5. Det är inget fel att ge ersättning till mellis upp till ett års ålder i alla fall. BVC ger råd/förslag, gör det som passar er bäst. Många ammar ju länge och det har ingen åsikter om så gör det som funkar i er vardag. Finns inget rätt eller fel.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min känsla är att hon tycker de går upp för bra i vikt.

      Att de är stora nog för annan mat. Men vi ger ju redo mat o gröt.

      Kram

      Radera
  6. Min kille på snart 7 månader brukar få frukt (antingen hemmosad eller färdigköpt smoothie/puré), kokt ägg, mjukt bröd med bredbar leverpastej som han får i små bitar som han delvis matas med och delvis plockar själv, avokado, grekisk yoghurt etc. till mellanmål. Det fungerar bra för oss, men han äter iofs allt man ger honom och äter MYCKET till huvudmåltiderna. Vi har nästan fasat ut ersättning helt, för att det för oss är skönare att slippa krångla med flaskor (vi ger inte välling heller). Men nr 2 ersättning är väl tänkt att funka upp till året, så det är väl bara att köra på med det om det fungerar bäst för er! BVC har väl alltid en massa synpunkter som inte alltid är helt välgrundade, jag brukar lyssna mycket selektivt på vad de säger :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ägg måste jag prova. Bra tips

      Jag tror det blir så automatiskt, mat är mer intressant.

      Radera
  7. Vi har lagt ner det här med mellanmål. Det blev bara konstigt och stressigt, det passade varken sonen eller oss. Så nu är vi säkert jättejättedåliga föräldrar, som inte ger honom mellanmål. Men, för tandhälsans skull är det bara positivt att undvika många måltider på en dag och när han ändå inte åt det och tyckte om det, utan det mest blev stress för oss att hinna ge det mellan exempelvis frukost och lunch, vi upplevde att vi inte hann göra någonting innan det var mat igen och igen, och när han dessutom inte ville ha, då bestämde vi oss för att lägga ner. Han äter rejäla portioner gröt, lunch och middag och mår jättebra.
    Jag äter själv aldrig mellanmål, då jag inte tycker det är gott och inte heller behöver det, jag tror det är nåt typiskt svenskt som nån på Livsmedelsverket hittat på. *sarkasm*
    Är sonen hungrig innan lunchen exempelvis, får han naturligtvis något att äta, men visar han inte tecken på hunger, så hoppar vi mellanmålet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra brukar vara hungriga mellan målen, men det kanske ändras sen. Men alla barn är ju olika o vi vuxna med. Jag skulle svälta ihjäl medans maken skulle bara kunna äta en gång om dagen.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering