Det här med maten..och pottan

Kära nån vilken halka det var i går, jag gjorde en snygg piruett framför grannarna, överlycklig att jag överlevt våra leriga lilla backe. Har nu en skadad tumme, två blåmärken och en obefintlig värdighet.

Inte känns det som vi kommer få en vit jul? Tråkigt då jag tycker snön hör till. Men det är i alla fall nån minusgrad och i går såg vi solen för första gången på månader. På vädret sa de att vi har haft tre soltimmar i hela november och vi brukar ha 50. Undra på att jag klagat på frånvaro av sol.

****
Jag valde att åka till optikern och att shoppa lite i går i stället för att hälsa på killkompisen, först till optikern och beställde glasögon och sen till big baby. Jag var ute efter en spegel till bilen så man ser barnen i baksätet,  men det slank ner även skydd till barnvagnshjulen, en potta och en toaring. Jag var även och köpte julklapp till kompisens son, när jag var i köpcentrum kom ett gulligt litet luciatåg. Men jag började och snyfta lite där så det var bara att springa vidare. Jösses så känslig jag börjar bli.

Jag har ingen aning om vad som är bäst, när man börjar med sånt eller hur man ska göra. Men jag har läst lite på tvillingforumet (där är det en del som pysslar med EC), googlat lite och tänkte vi ska börja med EC light. I alla fall testa. Så att det blir så naturligt som möjligt för barnen att gå på pottan. Man spar dessutom miljö och pengar, det går ju åt en del här hemma kan jag lugnt konstatera.

Är det nån som EC-tränar? Vi provade i går i alla fall, Klara skrattade och Alfred darrade med underläppen (det gör han med allt) men det kom faktiskt en plutt i pottan. Minsann. Men det är sjukt jobbigt att stå och hålla en liten jätte som Alfred :)

****
I går fick Alfred lite mer gröt än vanligt, han tycker det är SÅ gott. Jag vågar inte ge för mkt men hans mage verkar klara det. Jag ger det en stund innan de brukar äta, och ger han sen ersättning när det är dags efter en stund. Det är väl ok? Tycker det här med maten är så svårt. Hur vet man om man gör rätt? Ska jag ersätta gröten som en hel måltid? Sttruna i ersättningen sen?

Han verkar bli lite hård i magen så kanske jag ska fylla på med katrinplommon? Hur vet jag om han är mätt på gröten? Han verkar ju kunna äta hur mkt som helst.

Jag är så vilsen, finns det inget bra ställe att läsa på om? jag tycker alla skriver lite olika.

Hjälp!?

*****
Jag måste i alla fall passa på att tacka för ALLA era kommentarer. Jag hinner inte alltid svara på dem, ibland någon enstaka men jag läser allt ni skriver, ibland blir jag glad och ibland ledsen men jag försöker alltid ta till mig det ni skriver..

Jag hinner ju inte ens rätta stavningen på det jag skriver själv längre...Jag är ledsen för ev stavfel, syftingsfel och ibland outvecklade tankar. Just nu får det bli som det blir, tidsbrist är ett faktum nu för tiden.

Kommentarer

  1. Jag körde EC light till min dotter. Började nog ungefär vid den ålder dina barn är i nu. Jag gjorde det av miljö- och ekonomiskäl och för att jag var nyfiken på om det fungerade. Fast jag använde inte potta utan toaletten. Jag gjorde det när vi hade gott om tid och jag bedömde att det kanske var dags för toalettbesök. Det var väldigt skönt att det inte blev sååå många bajsblöjor, särskilt när hon började äta kött och fisk. Vi tog det lugnt och vid drygt 1,5 var hon helt torr dagtid. Jag strävade inte efter att hon skulle bli torr "tidigt" men visst var det skönt att det fungerade. Jag tror dock att det är väldigt individuellt om det fungerar
    Med maten, ta det lugnt och öka mängden mat långsamt så kan du nog byta ut ett mål helt inom ett par veckor. Men det här borde BVC hjälpa dig med. Katrinplommonpuré borde ju gå bra att blanda i gröten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad spännande! Tycker det är svårt att bedöma så nu gör vi det efter maten, när vi byter blöja. Har inte kommit en droppe ännu men en dag så..

      Tack för du delade med dig!

      Radera
  2. Jag är också känslig för det där med att göra fel och känner igen din osäkerhet. Det finns tyvärr ingen manuell för detta ;). Det som är rätt för någon annans barn behöver inte vara rätt för ditt/dina. Kan bara råda dig att prova. Öka gröt/byt ut gröt/lägg till katrinplommonpure/öka och minska den beroende på hur magen reagerar.. Bebistiden består av trial and error, så långt har jag förstått nu efter snart 7 månader ;)

    Vår tjej äter katrinplommonpure varje gång hon får mat/gröt. Hon är ju nu 7 månader och har mattränats ett tag men för att ge dig en bild av hur det kan se ut nu, så äter hon gröt morgon och kvällsmål (vi vill inte ge välling), däremellan äter hon "riktig mat" 2 ggr (lunch och middag) och mellan de målen ammar hon som mellanmål. Hon är, precis som Alfred lång och stor, vet inte om hon äter mer än andra 7-månaders men detta funkar för henne.

    Om du känner dig osäker på mat kan jag rekommendera boken "andra mosboken", superbra tycker jag som kände mig osäker på vad hon kunde äta och i vilken månad. Nu känner jag mig mer modig och har hela frysen full av diverse matblandningar :) Det går förstås bra att köpa mat men i början när hon bara åt någon sked hade det dock blivit en sjuuukt dyr grej att göra dock.

    Så länge som bebis tycker att det är skoj med gröten så kör på. Blir magen hård så öka katrinplommonpuren. Såvitt jag förstått blir typ alla småisar förstoppade av den nya maten vid nåt tillfälle, stor omställning för tarmarna.

    Prova dig fram. Du grejar det, du känner dina barn väl!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men va dumt, en manual hade ju varit perfekt. ;-) Har frågat min BVC men hon säger inte så mkt.

      Vaknar hon och är vrålhungrig på morgonen? För så är det här, hur hinner man stoppa i dem då när de håller på att svälta i hjäl? Ger du vatten oxå?

      Jag har faktiskt den, kanske jag ska plocka fram och läsa den igen! Hade glömt bort den.

      Kram

      Radera
    2. Jag tänkte faktiskt inte på att hon behövde mer vatten när vi började ge gröt, hon ammade ju och ja.. jag tänkte inte på det :( (fel kan det alltså bli men en lär sig).

      Läste sedan att en 10kgs behöver 1 l vätska per dag, då får de ju förstås i sig via mat också men ändå.. Galet mycket ju. Nu dricker hon 6-7dl rent vatten per dag, men bara i samband med att hon äter (de sa BVC, annars kan bebisen vattnas ur, haha det hette nåt annat förstås men du fattar).

      Nej hon är faktiskt inte vrålhungrig när hon vaknar. Hon sitter tyst och lugnt och inväntar sin gröt (galet, I know)! Hon skriker aldrig efter mat, har aldrig gjort heller. På dagtid ser jag när hon börjar bli stissig i kroppspråket och då börjar jag med maten och numera är det typ samma rytm hela tiden. Enklare med en bebis, plus att alla är olika!!

      Kanske kan du ge en majskrok så länge? Bra för bebis att öva sig på och avleder medan du gör i ordning..

      kram

      Radera
  3. Ett tips som jag fick av bvc när min stora flicka blev hård i magen av gröten är att blanda i lite rapsolja precis innan den ska ätas så får tarmarna det lättare. Funkade för oss!
    Sofie

    SvaraRadera
  4. När vi började med smakportioner och jag ängsligt undrade hur mycket jag fick ge vårt barn som verkligen ville ha, svarade vår BVCsköterska (som var närmre 70 och sett alla kostråd komma och gå....) att när de inte vill ha mer finns där ingen mun. Dvs mata med mat, gröt, mos eller vad det nu är tills barnet inte vill ha. Det är okej. Jag tyckte det var ett så skönt råd, därför att det var av typen lyssna på barnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tryck in det de vill ha och strunta i det de inte vill ha?

      Radera
    2. Jag matade så länge barnet gapade och visade att hon/han ville ha. När munnen stängdes och barnet vände bort ansiktet slutade jag mata.

      Radera
  5. Mat är supersvårt. Sonen ville inte ha något och ammade nästan helt tills han var ett. Då började han äta riktig mat. Thaimat och annat som smakade. Lillasyster föddes dagen innan tvillingarna och verkar jätteintresserad av mat. Så jag har ingen aning vad man gör med en bebis som vill äta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller, säg till när du vet :-)

      Radera
  6. En manual hade vart perfekt! :-D dock är ju alla barn olika och reagerar olika på mat osv. Det enda man kan göra är att be om råd och prova sig fram. Jag håller med om att det är grymt svårt med mat och bedömningar runt den. Vi började med en smakportion gröt till minstingen. Lika stor som "receptet" för smakportion på grötpaketet. Lika som A så älskade han det och ville gärna ha mer. Och eftersom hans mage fixade det, så gav vi mer. Vi var uppe i normalportion inom en vecka bara :-) katrinplommon är super att ge! Likadant päron. Nu får han nästan dubbelportion gröt på morgonen till frukost :-) jag måttar inte längre, måttar på en höft men ungefär :-) sen får han yoghurt och rån till mellis på fm (oftast sover han dock på fm och hoppar över mellis då), lagad mat till lunch, mellis runt kl 15 och lagad mat eller gröt runt kl 18 och välling innan läggdags :-) han är 8 mån. Vatten till varje mål. Är han superhungrig på morgonen så får han ersättning ist för gröt. När han hinner bli för hungrig så vill han inte sitta i stolen och äta,då är det bara flaska som gäller. Isf får han ett lite kraftigare mellis sen.
    Det bästa råd jag kan ge är att prova sig fram. Är han inte mätt av gröten han får av dig, så lär du märka det. Testa då att öka portionen tills han klarar sig till nästa måltid :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur länge håller de sig mätta på gröt? Måste ta tag i det här med att göra egen puré och mat. Men tiden! Tiden!

      Tack för din kommentar.

      Radera
    2. Det är ju olika, men typ 3-4 timmar. De "ska" ju fortfarande äta regelbundet med ca 3-4 timmars mellanrum, på dagen, även när de blir lite äldre. Min är ju 8 mån som sagt. Kan tillägga till min tidigare kommentar, att min var 4 månader när vi började med både gröt och mat. Gröten kom han ju upp i full portion då nästan direkt men maten dröjde lite längre, det gillade han inte lika mycket. Men runt 6 mån åt han 2 lagade mål mat om dagen.
      Känn absolut ingen press med att laga egen mat. Jag ger kanske hälften lagad och hälften burkmat. Burkmaten är kanon! Finns ju ALLT verkligen :-) även frukten och yoghurten är super, som färdiglagat. Med första barnet hade jag mer tid att laga mat till honom men nu blir det storkok ibland så jag kan stoppa i frysen.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering