Utvecklingsfas

Jag visste nog inte vad utvecklingsfaser var innan, men det kan jag säga att jag vet nu. From i går kl 12 så har Klara skrikit och skrikgnällt. Genom alla matningar, blöjbyten och ja..allt!

Det började ju lite lätt i lördags när hon upptäckte handen och i går så slog hon på leksakerna i babysittern med handen. Hon försöker kontrollera sin hand och hon SÅ koncentrerad, det är fantastiskt att få uppleva. Så himla häftigt och fascinerande.

 Men sen kom det. Skrikattackerna. Gode gud. Oavbrutet. Enligt boken och wonder weeks ska den vara i två veckor. TVÅ VECKOR!

Tecknen på att ett nytt utvecklingsprång är på gång är ungefär desamma varje gång:
Barnet...
skriker oftare och mer.
vill ha mer fysisk kontakt och vill att du ska ägna dig mer åt det.
har sämre aptit.
är blygare och klängigare än vanligt.
sover dåligt.
suger mer på tummen.
är tystare och mindre livligt.

Här är Klara just nu:

Växa och upptäcka världen 8:
En värld av mönster

Mental-leap-2-Wonder-Week-8-The-World-of-Patterns

Runt vecka 8 kommer ditt barn att uppleva världen på ett nytt sätt. Det kommer att kunna känna igen enkla mönster i världen runt omkring och också i sin egen kopp. Även om det från början kan vara svårt för oss att föreställa oss detta, så händer det i alla sinnen, inte bara synen. Exempelvis upptäcker barnet kanske sina egna händer och fötter och kan tillbringa timmar med att öva sig i att få kontroll över en viss pose med en arm eller ett ben. Barnet kommer att vara oändligt fascinerat av ljuset och skuggorna på väggen i sitt sovrum. Du kommer kanske att se hur barnet studerar detaljer på en konservburk på en hylla i mataffären, eller lyssna till sig självt när det utstöter korta ljud, som ”öh”, ”ah”, ”äh”.

Vilken som helst av dessa saker – och ytterligare andra – signalerar en stor förändring i ditt barns mentala utveckling. Denna förändring kommer att ge barnet förmågan att lära sig nya färdigheter som det inte tidigare inte har ägt, oavsett hur du hjälpt och uppmuntrat barnet. Men precis som vid barnets tidigare utvecklingssprång så kommer anpassningen till den nya världen inte att bli lätt till en början.

Här är Alfred:
Upplevelsevärlden

Mental-leap-1-Wonder-Week-5-The-World-of-Changing-Sensations

Under de senaste fyra eller fem veckorna har du sett ditt barn växa snabbt. Ni har lärt känna varandra och du har lärt dig barnets sätt att reagera. Ett spädbarns värld är svår att föreställa sig för vuxna. Den är i dimmigt fokus och dess egenskaper är odefinierade – på vissa sätt skiljer den sig inte från livet i magen.

Nu, innan dimmorna som omsluter barnet värld skingrar sig och tillåter barnet att reda ut alla intryck det har bearbetat under de senaste veckorna, måste barnet gå igenom sitt första utvecklingssprång. I vecka 5, men ibland så tidigt som vecka 4, kommer ditt barn att genomgå sitt första utvecklingssprång framåt.

Nya känslointryck bombarderar barnet både inifrån och utifrån, och barnet blir vanligtvis förvirrat på grund av detta. En del av allt det nya har att göra med utvecklingen av de inre organen och metabolismen. Annat är ett resultat av barnets ökade vakenhet – sinnena är känsligare än de var direkt efter födseln. Så det är inte känslointrycken som sådana som förändras, utan snarare barnets mottaglighet för dessa intryck.


Maken tog in ett par hörselskydd åt mig så jag ska överleva dagen. Haha:-) Nu sitter jag och Alfred och chillar framför tv. Lite mystid, det är svårt att räcka till för båda i bland så det känns viktigt att ta tillvara på dessa stunder.

I dag kommer städaren och ska sanera huset. Tack och lov.


TACK Sukai för kudden! Du är en Ängel <3
****

Fick denna av BVC, den beskriver PRECIS hur det varit de senaste tre månaderna. Vilken bra bok!

Kommentarer

  1. Jag har Wonder week appen och den räknar stadigt ner mot den första utvecklingsfasen. Håller med dig om att det är helt fantastiskt att se de små utvecklas och lära sig nya saker.

    SvaraRadera
  2. Bara kul att den kommer till användning! Hoppas att skrikattackerna lugnar ner sig. / Sukai

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering