Sjuk och orättvisa

Min största skräck har anlänt! Det som jag fasat över i månader är nu här. Maken är förkyld vilket innebär att vi andra med största sannolikhet också kommer bli sjuka. Två små förtidigt födda småbarn som blir sjuka samtidigt, jag kan inte tänka mig att det kommer bli en rolig resa.

Hemma har jag: Koksalt, näsfrida (oh lård, jag kommer kräkas), nässprya phys..nånting, snorsug, flytande alvedon..Vad mer ska jag ha och vad ska jag tänka på?

Jag kan inte råför (är det ens ett ord?) att jag blir arg på maken, jag menar, hur många har han träffat? och ändå lyckats dra på sig förkylning och fort dessutom. Jag gissar det läskiga sjukhuset. Jag förstår att han inte blivit det medvetet men jag har lust att...Jag vet inte.. Han drar alltid hem en massa sjukdomar, han är ju värre än dagisbarnen.

Okej, nu är han sjuk men medans jag ändå hetsat upp mig så kan vi ta det på en gång, skitsvårt att skriva ner hur jag tänker men jag ska göra ett försök.. Orättvist eller inte...

Barnen somnade 21.30 och jag går och lägger mig, läser lite och sover. Maken (för andra natten) ligger och glor på tv, surfar till sena timmen. Barnen vaknar 04.15 och han går och lägger sig efter matningen igen. Där står jag med två pigga barn som ska bytas på och förhoppningsvis somna om. Han sover fortfarande och nu är kl 10 snart och jag är inne på 2 matningen själv plus tvätt och påklädning, (köra diskmaskin, tvätt osv)

Han har haft chansen att sova många timmar när barnen sov i stället väljer han att göra annat. Jag väljer att sova eftersom barnen kommer vakna tidigt. Jag tycker inte det är sjysst måste jag säga men nu när jag läser vad jag skrivit så tycker jag att jag är löjlig. Låt människan sova om han vill, det kan jag väl unna honom. Men jag tycker ändå vi ska hjälpas åt, det är bådas barn, jag får aldrig sova till 11. På något sätt förutsätts det att jag ska ha barnen tills han sovit sina 9 timmar, när jag tar upp det så förstår han inte eller så säger han att jag ska väcka honom.

Men i alla fall. Konstigt att små saker kan hetsa upp en så. Men jag känner mig skitförbannad.

****
I dag ska i alla fall den där Mamaroo åka och kikas på. Förhoppningsvis är den bra och barnen trivs i den. Recension kommer :)

Kommentarer

  1. Jag både håller med, och inte. Jag förstår att du blir frustrerad och orolig över förkylningen som kanske drabbar er andra också. Det är ju inte din makes fel, som du skriver. Så försök att lägga den ilskan på något annat, eller knuffa bort den. Man kommer inte ifrån sjukdomar, oavsett hur mycket man försöket. Eftersom ni måste vara ute bland folk ibland med barnen, och att ni inte kan stänga in er totalt för att vardagen ska fungera, så stöter man på diverse baciller. Jag tror ni kommer klara ev förkyldningar bra! Det gör ju de flesta andra med småttingar :-) För tidigt födda, eller ej, så har ju era guldklimpar vuxit till sig lite nu. Det kommer gå bra ska du se! Snorsugen/näsfridan har aldrig mina två gillat. Det har hjälpt lite men vi har fått hålla i barnen för att kunna suga och det har inte varit roligt för någon av oss. Vi har bara använt den 3 ggr pga det. Rekommenderar alvedon-suppar istället för flytande. Lättare att ge så små barn :-)

    Gör som din make säger, väck honom! Om det behövs mer hjälp. Är det lugnt med barnen och dom är lugna så kan han kanske lika gärna sova en stund. Men annars skulle jag aldrig låta honom sova om han självmant valt att vara vaken till sent på natten och se på tv när han vet hur kämpigt det oftast är med tvillingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet. Jag tror det är för alla i tvillinggrupper skriver så mkt om förkylningar jag är livrädd. Det verkar ju vara rena mardrömmen, alla gråter och ingen sover. Min rädsla är varken logisk eller rationell. Och du har alldeles rätt.

      Suppar ska inhandlas! Tack.

      Detta är ju liksom inte första gången utan ALLA dagar. Vet faktiskt inte hur jag ska tänka här.

      Radera
  2. Tycker din man verkar lite omogen. Han verkar tycka det är ok att leva sitt liv som innan ni fick barn. Är det så...eller? Jag skulle aldrig acceptera ett sådant beteende av min man. Väck honom för sjutton och säg att du vill att han är delaktig i barnens skötsel! Blir så upprörd över sånt! Sorry!

    SvaraRadera
  3. Jag hade svårt att få ner flytande alvedon i lillan, hon bara gurglade upp det. Lite rann ner men det mesta kom upp, himla svårt att veta sedan hur mycket hon hade fått i sig.. Jag rekommenderar därför rump-alvedon. Lätt och smidigt, bebis märker ingenting och en vet dessutom hur mycket bebis fått i sig!

    Jag tycker inte att du är löjlig. Jag tycker att din man verkar ansvarslös och omogen.. Som att han lutar sig tillbaka på att han vet att du ska dra ett större lass. Det är ok om han vill sitta uppe sent OM han sedan drar samma lass som du.. Jag hade valt att säga något, jag tror att såna här grejer sätter sig och sedan kan få väldigt stora proportioner en annan gång (om det inte ventileras).

    Hoppas att ni inte blir smittade!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Hej! Själv tycker jag det ibland är helt omöjligt med "bara" ett barn, så jag tycker du är grymt bra som fixar två! Din reaktion på makens sovtider är enligt mig helt adekvat och inte ett dugg överdriven! Man får vara vaken hur länge som helst, men bara förutsatt att man inte försummar sitt ansvar! Ryck av honom täcket bara! :-)
    Sen fnissade jag faktiskt lite åt att du beskyller honom för smitta. Jag gör (i hemlighet) likadant när jag blivit sjuk, haha! Däremot är både jag och alla jag känner med barn väldigt bra att i förväg berätta om eventuell sjukdom, och då kan jag ju själv ta beslutet. Jag förstod det fulla värdet i detta sen jag själv blev morsa... :-)
    Stor kram, du är en superbra mamma!
    //mm
    PS rå för ska särskrivas :-) DS

    SvaraRadera
  5. Vi pallade upp huvudänden på spjälsängen när barnen var små och tycker det underlättat sömnen. Har för mig vi hade 3 (eller 4) gamla videofilmer under benen och det var lagom.

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Läser din blogg varje dag men inte kommenterat förut men nu kan jag bara inte låta bli! Exakt så är det hemma hos oss också. Maken sover medans jag ska pyssla med bebisen och annat som ska fixas, disk mm. Då har jag bara ett barn, vilken skillnad att ha 2! Jag blev jätte arg för ett par veckor sedan, långa samtal med mamma krävdes innan jag lugnade ner mig... Så här i efterhand tycker jag att jag överreagerade något, nu är maken på tjänsteresa och då går det jätte bra att fixa allt själv när det inte finns någon att irriterara sig på...:) Det är absolut ingen kritik mot dig, vill bara berätta att jag var med om liknande upplevelse :)

    Jag blev förresten väldigr nyfiken på MammaRoo och googlade och hittade då en klipp på Youtube där de testar olika gungor. Enligt den passar MammaRoo från 4moms mest små bebisar medans lite större barn ska ha en gunga från Graco. Våra barn är ungefär lika gamla, min flicka är 2 månader fast inte prematur som era så de borde väl vara ungefär lika i utvecklingen. Så jag tänker att barn växer ju snabbt så jag satsar nog på gungan från Graco istället. De är mycket billigare också, just nu kostar en sådan 1195kr på Lekmer. Bara en tips alltså! Tycker din blogg är jättebra, sluta aldrig blogga! Kram

    SvaraRadera
  7. Ha ha.... Jag tycker att du beskriver din / er vardag på ett härligt sätt.
    Mannen kan ju INTE hjälpa att han blivit förkyld....eller ?
    Sen däremot att män ofta beter sig som om de hade nåt mycket allvarligare, det är ju en annan sak :-))))
    Kramar från Skåneland.

    SvaraRadera
  8. Kan inte låta bli att le. Så här tycks det vara i många (alla?) parförhållanden när barnen kommer, han tar inte ansvar, han håller fel, han sover för mycket, han packar skötväskan fel. Lite till din mans försvar vill jag säga: han har sagt att du ska väcka honom om du behöver hjälp. Gör det då! Annars kan han ju inte veta om du behöver hjälp. (Ja, han låtsas ju inte veta i alla fall). Eller förekom: Ge honom ansvaret för ett av barnen redan vid matningen "kan du byta på Klara/Alfred och söva henne/honom när du är klar?" Och, självklart borde det funka ändå men så tycks inte alla fungera

    SvaraRadera
  9. Åh, jag har varit så ledsen senaste året på min karl sen bebben kom, då han blev sur och var allt annat än omvårdande när jag var sjuk. När jag behövde kärlek som mest fick jag tvärtom. Men hans orsak att bli sur var att han själv är typ aldrig sjuk och mina 2 förkylningar senaste året ser han som nån sorts svaghet, han var alltså inte orolig för att lillen skulle bli sjuk. Vi har diskuterat detta och det är bättre nu.Stress gör ju en extra mottaglig för sjukdomar och visst har min karl varit lite sjuk senaste året också, hehe!

    SvaraRadera
  10. Mitt bästa tips är att strunta i Näsfrida. Köp miniflaskor med koksalt på Apoteket (finns bakom disken) och be att få några små sprutor till. Dra sedan upp 4-5 ml koksalt och spruta in hälften i vardera näsborren. Man sprutar i riktning rakt in, alltså inte uppåt mot pannan. Detta fick vi lära oss av en barnläkare när vi var in på Astrid Lindgren och H knappt kunde andas av nästäppa. Det är effektivare än Näsfrida och dessutom snällare mot de små näsorna. Sedan tycker vi också Alvedon-suppar är att föredra. Förstår att du är orolig, men det behöver inte bli så att barnen insjuknar. H har sluppit många förkylningar som har däckat både mig och mannen. Om du är orolig över det där jag försökte beskriva med koksalten så är det bara höra av dig så kan jag hjälpa till och visa.
    Hoppas de små slipper smitta.
    Kram!!

    SvaraRadera
  11. Med tanka på att karlar har förmåga att alltid håsa upp en förkylning till att bli halvt medvetslösa så kanske det inte behöver bli så farligt för er andra, men förstår att du är orolig för småttingarna.

    Är också sur på mannen emellanåt då hans sömn tycks vara helig. Han kan beklaga sig att han sovit dåligt ett par nätter i sträck, jag bara fnyser åt honom. Gnäll när du har inte har sovit mer än tre timmar i sträck på tre månader, liksom. Skulle också bli irriterad om han inte nyttjade sin tid till att sova och sedan ville sova bort halva dagen.
    Hoppas ni slipper bli smittade! kram

    SvaraRadera
  12. Flytande alvedon är bra ifall barnen har ont i halsen. Smärtlindring direkt på plats liksom... Lättaste sättet är att dra upp rätt mängd i en spruta, hålla barnet liggande och samtidigt som du sprutar in alvedon i munnen blåsa barnet hårt i ansiktet. Detta aktiverar en naturlig sväljreflex. Ett tips jag fick på barnakuten :) Funkar finfint för oss!

    SvaraRadera
  13. Jag tänkte skriva att det är klart din mans fel att han är sjuk. Här är det lag på att tvätta händerna. Vi blev bara sjuka när 2 - åringen slickade på något barns boll i en park. Annars inte. Våra vänner tvättar inte händerna ofta och de är förkylda jämt.
    Slår koden på McDonalds eller Max och där alla andra trycket koden och ok. Sen äter strips med händerna. Inte konstigt många är förkylda på hösten.

    Jag hade blivit stengalen om min man sovit mer än mig så. Samtidigt så förstår jag dig exakt. För det är han ju värd... stackarn som han sliter. Hjärtat mot hjärnan. Så sparkar jag honom ur sängen. Får dåligt samvete och kompenserar. Om igen och om igen.
    Nu ammar jag söka nätter. Men han får ta alla blöjor. Vi delar. När han är hemma tar han typ alla blöjor eftersom jag ammar. (Jag tar dom när han jobbar. ) Han ger mig sovmorgon på helgerna. Han har inte fått någon av mig på 2 år. Typ. Jag har ammat i två år. Hållit upp några månader och nu ammar jag ju nästa. Så han tar båda barnen varje lördag och söndag. Kommer med Leah när hon behöver ammas. Sen tar han henne igen.
    låter perfekt. Det är det oftast. Fast idag glömde han bort att jag skulle få sova i em och drog till jobbet. Jag blev sur och påminde honom efter att han åkt. Moget.*


    Så.. dela upp det rättvist. Så ni båda är nöjda.Gå och lägg dig och säg att det är din tur att sova nio timmar och hans tur att inte göra det.

    Kommentaren om att blåsa baby i ansiktet är som att få en hästspark har jag läst. Det är en överlevnadsreflex och väldigt obehagligt för en baby. Du vet när det kommet en vindpust så du inte kan andas..fast så hårt att det gör ont? Skulle bara använda det vid akutsituation om liv och död. De använder det inte här på akuten. De ger suppar.
    Det lindrar halsont den vägen med. Snabbare än magen faktiskt.
    Sen är det naturligtvis inte bra att ge barn Alvedon alls. Vi gav bara när tempen blev 39 och Lily blev märkbart påverkad.
    Ipren och de där andra skrivs det om nu att de är farliga för barn.

    Måste gå. Stor kram på dig.

    Ps. Tror du har stor känsla för rättvisa i dig.
    Du vet vad som är rättvist eller ej. Och du känner det. Tycker du har bra känsla för det.
    Du är klok och insiktsfull. Lita på det.
    Och vad snygga mammaro är. Hade jag sett dom här...hade jag köpt! Synd jag inte såg tidigare.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering