Vecka 17 (16+0)

I går var en märklig och stor dag i många hänseenden.

 Jag har känt de första rörelserna från bebisarna (tror jag), det har jag gjort i några dagar men inte kopplat. Jag trodde först att nån nerv fastnat i kläm av den stora magen, det var lite så det kändes, långt ner nästan vid blygdbenet.

Det är på samma ställe och det liksom pirrar. Till slut fick jag lov att fråga på jobbet och jo, minsann! Det är ju så det ska kännas.

Så märkligt, så hade jag aldrig kunna tänka mig att det skulle kännas så. Så häftigt! Så märkligt! (för att upprepa mig själv)

Det andra märkliga var att när jag kom hem så låg det ett läkarintyg från MVC, daterat i tisdags när jag träffade BM. Jag träffade ju inte läkaren, men hon har sjukskrivit mig på heltid tills den 13/5. Meh? Öh? Tack? De måste verkligen tagit mina krämpor på allvar. Skönt iof för nu slipper jag vara stressad över det och kan gå ner till 50% när det är dags för det.

Jag var in på FK hemsida och skrev att jag blivit heltidsjukskriven men vill fortsätta jobba 75% så länge jag orkar. Jag hittade nån "ändring av omfattning" eller vad den hette. Men i morse undrar jag om jag inte fyllt i fel ändå, råkade jag inte skriva att jag skulle jobba 25% bara? vände jag inte nu på siffrorna?

Herregud. Så trött jag blir. Jag får väl göra en ny och be om ursäkt.

Sen måste jag väl meddela jobbet att jag inte ska vara heltidsjukskriven utan jobba 75%.

Vilket meck.

Sen ringde en läkare från MVC, jag hade kraftig bakterietillväxt i urinen och skulle börja med antibiotika på stört. Så det var bara att hämta medicinen och börja på stört då.

Men jag kan inte låta bli att tycka att min MVC är underbar, de verkligen gör det bästa för mig, inget tjafs, inget krångel och de lyssnar och glömmer inte bort mig.

Ska vi fortsätta med krämpor ett tag till så vaknade jag 04.40 med kramp i vaden, ytterst otrevligt och det gjorde fasiken skitont. Nu har jag liksom träningsvärk där.

Sen fick jag nysattacker och har snorat hela morgonen. Det gör så ont att nysa i ligamentet eller vad det är, helst om man råkar stå upp eller ligga på rygg.

Så veckans gravidbesvär kan sammanfattas med (lustigt hur det ändrar sig från vecka till vecka)

-Nysningar och snor (oklart dock om det är graviditeten eller nåt annat)
-Halsbränna från helve*t (novalucol funkar ju inte)
-UVI
-Magen är ju enorm :)
-Ligamentsont
-Bebisrörelser :)
-Kramp i vaden (bara en gång, men ändå)
-Huvudvärk
-blödande tandkött

****
I dag är det en underbar ledig dag, det ska tillbringas hos tandläkaren och sen hos frisören. Har jag riktigt tur kommer maken hem med smarrig sushi så då slipper jag laga mat också.

Härliga fredag! Välkommen :)

****
Vecka 17 (från vårdguiden.se)
Barnet
Fostret börjar nu få mer barnlika proportioner. Kroppen växer fort och växer ikapp huvudet. Längden är ungefär 18 centimeter och vikten ungefär 180 gram.

Fostret lagrar in så kallat brunt fett i kroppen. Det hjälper barnet att hålla sig varmt efter födelsen. En del av det försvinner så småningom.

Nu börjar också fosterfett att bildas. Det ligger som ett skyddande lager på den ömtåliga huden, så att den inte blöts upp av fostervattnet.

Mamma
Vanligtvis har du nu gått upp mellan två och fem kilo, men det är väldigt individuellt. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna – tandköttet blöder lättare, näsan kan vara täppt hela tiden och du kan få näsblod. Du bör undvika nässpray, men koksaltlösning går bra. Det finns som spray och pipetter.

Du kan även börja svettas mer än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.


Kommentarer

  1. Magnesium-tabletter ska hjälpa mot kramp, för det var nog inte första gången du lär vakna av det.

    Skönt att du har så bra mvc. Jobba inte för länge, många läkare rekommenderar heltidssjukskrivning från v25 vid tvillinggraviditet, oavsett om man mår bra. Detta för att förhindra förtidsbörd..

    Ha en skön helg!
    Kram Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, väldans otrevligt. Mysigare uppvaknande kan man ju ha.

      Jag kommer gå senast vecka 25, jobbet vet om det och läkaren har förberett intyget redan ;)

      Detsamma!

      Kram

      Radera
  2. Grattis med ny vecka, och att du börjat känna liv! Blir ju avundsjuk...... :) Jag kände ingenting för i vecka 22/23 typ!
    Saknar faktiskt min stora mage och bäbisarna i, även om det är kul och underbart att de faktiskt ÂR här!
    Jag var täppt i näsan, och snorig nästan hela graviditeten. Kunde inte leva utan nässpray. Och det känns nu, slemhinnorna i näsan är ännu inte normala :(
    Kommer ihåg huggena när man nös eller hostade, definitivt inte skönt.
    Ha en fin helg.
    Kram till dig og de små
    Ahm66

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas det är dem i alla fall och inte en nerv i skrevet som fastnat ;)

    Märkliga krämpor man får, det hade jag heller aldrig föreställt mig ;)

    Kram tillbaka!

    SvaraRadera
  4. Grattis till ny vecka o bebisrörelser! Sendrag kan bero på vätskebrist oxå.. Även om det nog mest är gravidrelaterat :) Men stödstrumpor o mkt vatten på dagtid hjälpte mig mot sendrag på nätterna!
    Kram o trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag avskyr fortfarande stödstrumporna men en dag så ;)

      Många kramar

      Radera
  5. Första rörelsernaär väldigt diskreta, jag fattade först i efterhand att det inte var tarmarna!
    Jag tyckte att det kändes som att någon väldigt försiktigt knackade inifrån och ibland var det som om en fisk vände på sig och strök med en fena. Jag drömde ganska livligt ett tag om färggranna koikarpar pga detta.

    Kul att knoddisarna börjar märkas!

    /Dustpuppy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fniss. Jag har ännu inte drömt om fiskar men allat annat tror jag ;)

      Kram

      Radera
  6. Åh vilken milstolpe med bebisrörelser! Jag blev tusen gånger lugnare efter det och mådde så mycket bättre. Det blir liksom första gången man myser med bebisen, i ditt fall bebisarna! Njuuuut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns mest konstigt. Lite overkligt. Men otroligt häftigt;)

      Radera
  7. Tänk på att sushin måste vara alldeles färsk om gravida ska äta. Läs på Livsmedelsverkets hemsida!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, vi har en suverän sushi och jag har pluggat på lmv

      Radera
  8. Jag tänkte bara att jag skulle tipsa om en blogg. Mycket välskriven, trevlig o nyansrik. Ett par som genomgått många försök och till slut fick tvillingar. Jag tror du skulle gilla den.
    Erika kan berika.....heter den. Skadar ju inte att kolla lite.
    Mvh Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar läsa den, tyvärr är det lite råddigt att läsa bakåt i hennes historik då hon har få etiketter..

      Radera
  9. Härligt! Sån glädje att komma in här å läsa din blogg :)

    SvaraRadera
  10. Grattis till ny vecka och att du har fått känna dina små! Fantastiskt! Jag sitter själv med en mage som bubblar runt och olika håll och en rumpa som töjs ut här och där, fortfarande overkligt :)

    Jag tar gaviscon mot uppstötningar, det är verkligen äckligt men funkar toppenbra (för mig)! Angående benkramperna kan jag tipsa om stödstrumpor, om du inte redan har såna. Jag hade krypningar och brus i benen som visade sig vara B12-brist. Som flera skriver kan det vara någon brist, magnesium, kalium eller kalcium så ring din vc för prover om det fortsätter. Jag gick med det onödigt länge.

    Jag följer dig med spänning!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad häftigt, tänk att jag skulle få uppleva det här!

      Jag är lite anti stödstrumpor just nu, men snart åker dem på *harkel*

      Snart är det dags för dig också..Hjärtligt lycka till!

      Kram

      Radera
  11. Hej! Jag följer också din blogg, har också hängt mycket på FL och har också IVF-twins, men jag vill verkligen rekommendera dig att ta på dig stödstrumpor eftersom du har en förhöjd propprisk nu när du är gravid. Sen vill jag också passa på att gratulera dig och ja, tvillingar är helt underbart.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering