Vecka 11 (10+0)

Hurra! Ny vecka, dessutom stora vecka 11! Äntligen börjar vi närma oss lite högre veckor. Hedersord att dessa veckor har gått hur segt som helst, jag har ju liksom väntat från före jul på dessa veckor.

Gravidsymptomen vecka 11:
Lätt illamående
Svårt att äta varm mat (och kall)
Grönsaker är uräckligt
All sorts vätska är väldigt gott
Svälter i hjäl dygnets alla timmar
Trött
Kvällstrött
Varma fötter
Ont i ryggen
Ont i tummen (!?)
Yr
Ofokuserad
Klappar magen varje sekund
Glömmer bort att knipa heeeela tiden
Magen börjar växa och synas
Varvar mellan arg och glad
Uppe och kissar på nätterna
Hård i magen
Flåsar
Varma fötter
(inte blött sen förra veckan, peppar, peppar)

Det var väl det då. Tror inte jag har glömt nåt. Intressant i alla fall, tycker jag följer min app och gravidsidorna klockrent på gravidsymptom

****
I dag tänkte jag åka och shoppa, börja röja lilla rummet och sen i kväll är det bowling med ridgänget med 2-rätters middag. Jag har aldrig bowlat så det lär bli en katastrof och med min onda rygg så lär det bli ännu värre.

Men det ska bli kul att träffa dem andra men svårt att förstå hur jag ska hålla mig vaken. Vid 20-tiden kroknar jag varje kväll.

Shoppingen och rummet..Pust. Vi får se hur det blir med den saken :-)

Förövrigt fantastiskt att gå ner i tid! Hur orkade jag innan?

Tror jag måste vila lite i soffan. Sen så ska jag ta itu med alla måsten..


*****
Från Gravid.se

Eventuellt illamående brukar nu avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer och kommer att göra det till och med den 30 veckan. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar. 

Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu. 

Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod. 

Ditt barn är 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan. 

Kommentarer

  1. Hej!

    Har du testat smoothie? De är lätta att göra och nyttiga, jag brukar ha i massa bär. Laktosfri yoghurt för magen? Jag hade också hård mage, sket bly, se upp för att få hemorrojder..
    Illamåendet gick över v 18 tror jag. Blev galen på gravidappen när den sa att i v 11 går illamåendet över... Men det är verkligen olika för alla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jättegott! Det ska jag nog göra i helgen!

      Radera
  2. För mig blev magen bättre av att dricka två klunkar katrinplommonjuice på fastande mage! Börja använda stödstrumpor tidigt för att undvika åderbråck.. Kram o lycka till med bowlingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter katrinplommon i min yoghurt :-)

      Radera
  3. Kan ett foster i vecka 11 GÄSPA? Helt galet

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering