Väldigt omtumlande gårdag- diagnos?

I går var jag på intervju för att förhoppningsvis ingå i en studie om sömnsvårigheter. Jag fick träffa en läkare som screenade min psykiska hälsa i nästan 1,5 timme.

 Hon frågade om barndom, rädslor, drömmar, föräldrar- ja allt faktiskt. Det var väldigt svårt att svara på många frågor, det handlar ju om mitt innersta väsen som jag aldrig berättar för nån. Dessutom vet jag ju vad hon screenar efter och varför hon ställer frågorna, jag har ju en stor självinsikt (oftast) och har stor koll på sjukdomar och mediciner.

Den långa intervjun är för att de ska se om det finns en psykiskt eller fysisk förklaring till mina sömnsvårigheter.

Jag vet att jag har en massa bagage från barndomen och jag vet att jag är rätt traumatiserad av det som hänt, min barndom var...bedrövlig. Missbruk, vi fick inte mat, vi fick inte komma in utan fick sitta i trappen, misshandel, slagsmål, psykiskt terror, inga kläder, ingen fostran regler gränser, inga vänner, vi fick inte umgås med nån, vi fick inte leka..tja..ingenting faktiskt..av nåt..

När jag flyttade frivilligt till min fosterfamilj (som oxå var knasiga visade det sig) så kunde jag ingeting, jag visste inte hur man kunde vara med andra människor, jag var inte socialiserad, visste inget om livet (eller jo, det hårda livet), tvätta äta..Ingenting. Jag var så vilsen. Och förvirrad.

När vi pratade lite om mina föräldrar så vet jag att mamma har en diagnos, eller jag har satt den på henne för hon uppfyller varenda en av dem. Pappa däremot är lite svårare, men när vi pratade så kändes plötsligt en av dem som hon nämnde självklar.

Jag har alltid varit rädd att bli som dem eftersom psykiska sjukdomar är ofta ärftliga. Men jag har ingen av dem enligt gårdagens test.

Däremot när hon screenade mig så hittade hon antydan till två stycken andra. Båda förmodligen från barndomen men den ena även traumat med Isak.

Den ena hon hittade var GAD alltså generaliserat ångestsyndrom. Nu när jag läst på om den så stämmer det perfekt, det är ju jag! Jag har alltid tänkt att det är så jag är, en del av mitt bagage, min personlighet. Men nu när jag fick veta att GAD är något man faktiskt kan bota så känns det..Konstigt. Och omtumlande. Jag är alltså inte onormal. Utan.. Allt det jag gör och tänker är ju en del av diagnosen, sånt som upptar mina tankar jämt och tar så mkt av min tid.

Mycket att smälta, jag känner mig alldeles rörd. Jag har läst om diagnosen säker 100 gånger i går kväll. Om och om igen!

Det andra hon hittade var PTSD det vet jag ju inte om jag helt håller med om men ca 12 år av min uppväxt är ju borta. Jag minns nästan inget utan bara fragment. Det har spätts på med Isak, det var ju verkligen ett trauma.

Hon visste däremot inte om jag skulle ingå i studien med depression eller den utan, jag uppvisar bara lätta symptom så hon fick lov att ta det vidare till överläkaren.

Sen fick jag lämna massor av blodprover för att se om min sömnsvårigheter härleds till någon fysisk sjukdom.

Jag förmodar att de återkommer vad som kommer hända nu, om jag kommer med i studien eller inte.
Hon lovade i alla fall att det de hittar kommer de remittera mig vidare, de kommer inte lämna mig vind för våg.

När jag kom tillbaka till jobbet var jag alldeles slut. Hjärnan var helt kokt, alla ville ju dessutom veta. Jag funderade på om jag skulle säga nåt om diagnoserna eller inte, men det var lika bra att säga som det är. De brukar ju driva lite med min rädsla för allt, det är ju inte så ofta jag visar den för jag vill inte visa mig sårbar. Men där jag jobbar möter man ofta saker som är riktigt otäcka..

När jag sms min syster om gårdagen blev hon förvånad, hon hade inte tänkt mig så. Men så konstigt. Alla vet ju att jag är en orolig själ, även om min framtoning och min fasad är annorlunda. Hennes sms svar förvånande mig, jag är ju glad för GAD! Det är ju en lättnad, jag tror kanske hon tänkte tvärtom.

Maken var inte heller så  intresserad (kändes det som). Han tycker det inte är nåt större fel på mig, han tycker tex det är helt ok att åka och kolla på nya ställen jag ska köra bil till med mig.

****
Bästa fd ridkompisen sms med mig oxå. Hon hade funderat på mig och ansåg sig ha en lösning till min framtid.

Hon tyckte jag skulle säga upp mig nu, sälja huset och köpa ett mindre hus med en lada. Där skulle jag inreda ett kattpensionat. Hon sa att jag är driven och en mycket god organisatör så jag skulle utan tvekan klara det.

Hennes katter skulle vara de första som flyttade in.

Hon känner mig väl, det är min absolut största dröm, jag älskar alla djur och få mysa med katter hela dagarna skulle passa mig perfekt.

Men jag vet inte om jag är så modig. Eller om jag skulle orka dra i gång en sån karusell.

Kommentarer

  1. Cecilia, jag har inte orkat vara aktiv med att kommentera bloggar på ett tag, men nu måste jag verkligen.

    Vilken barndom... Jag blir alldeles ställd. Vet inte vad jag ska säga. Det är ju alldeles fruktansvärt. Att sen behöva gå igenom den långa resa du gjort.. Livet är så orättvist att det inte finns några gränser. Jag beundrar din styrka- för jag tycker verkligen att du är otroligt stark.
    Jag tror på dig! Jag tror att du absolut skulle kunna ro ett stort projekt i hamn. Och jag tror att det skulle få dig att må avsevärt mycket bättre om du fick syssla med något som du verkligen tycker om.

    Stora kramar
    Och tack för din kommentar efter mitt missfall

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte så stark, jag försöker bara överleva. hel mitt liv har ju varit ett evigt kämpande.

      Det tror jag med, men det är ju inte något litet projekt precis.

      Kram

      Radera
  2. Se där =) Jag har också GAD diagnos, oroar mig för allt, katastroftankar, ständig ångest.. Gick själv på Huddinge för tvångsyndrom men tyckte inte det hjälpte så mycket. Gick i gruppterapi då, kbt i 12 veckor. GAD kan man äta antidepp för, det gör jag, och ångestdämpande vid behov. GAD gör ju självklart att allt blir så mycket svårare än för andra, man har ett enormt kontrollbehov och känslighet. Men även kbt ska tydligen vara bra. Kul att det gav något ändå besöket. Och såklart allt annat spelar in kring ens sårbarhet, kring Isak och din barndom.. Men man får nysta ett steg i taget. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj :-) Vad härligt! Jag är inte ensam!

      Min KBT ska tydligen ske på Internet, men den ska ju handla om sömnen.

      Hon nämnde om tabletter, men jag vill nog inte äta det.

      Kram

      Radera
    2. Du får gärna maila mig eller skriva här hur din GAD ter sig och vad du gör åt den. Jag är nu SÅ intressaerad av att lära mig allt!

      Radera
  3. Känner igen mig så mkt jag oxå :-) Vet att vi pratade lite om deg när vi sågs.

    Jag tycker att din vän har så rätt, tror du hade varit utmärkt som kattpensionatsföreståndare. Och du är nog modigare än du ger dug själv cred för. Hur många hade bytt jobb o karriär mitt i en sorg som barnlösheten är? Även om diagnosen stämmer på dig så skulle du nog behöva se dig själv med lite andra glasögon (som de flesta av oss...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har lite svårt att träffa nya människor. Jag har stort behov av att känna mig trygg.

      Jag har ju ändå kommit långt på min syn på mig själv om man jämför med några år sen.

      Radera
  4. Jag har läst din blogg länge men inte kommenterat. Jag har gråtit över många av dina inlägg - du starka kvinna! Jag håller alltid mina tummar för er! Hoppas du snart får en hel nattsömn. Kram från Dalarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag ser mig inte särskilt stark. Bara envis och försöker överleva.

      Kram

      Radera
  5. Om man inte mår bra så är det skönt att få ett namn på det som felar, eller en diagnos oavsett vad det är. Det är ju först då man kan gå vidare och kanske göra något åt det med hjälp av läkare eller andra. Huvudsaken är att du tycker att du fått en bra förklaring till varför du mår så här. Inte vad omgivningen tycker. Såklart påverkar allt i livet oss på ett eller annat sätt. Du har verkligen inte haft det lätt, varken förr eller senare i livet..
    Men du är i alla fall en som går ut stark från det.
    Det är åtminstone så jag uppfattar dig.

    Massor med kramar från Lena och missarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. fast jag vet inte om jag mått så dåligt över just det. Jag har nog mer tänkt att det är ett personlighetsdrag. Oron tar däremot mkt tid och kraft.

      Du är go du :)

      Kram till er!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som om det inte var nog

Prick del 2 (mystiska utslag)

Uppdatering